Parlamentul European condamnă presiunile asupra şcolilor cu predare în limbă română din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Parlamentului European a adoptat rezoluţia privind situaţia şcolilor din Transnistria pe 6 februarie
Plenul Parlamentului European a adoptat rezoluţia privind situaţia şcolilor din Transnistria pe 6 februarie

Parlamentul European condamnă „presiunea administrativă sporită exercitată de către autorităţile autoproclamate din Transnistria“ faţă de instituţiile de învăţământ româneşti din regiune. Declaraţia face parte din rezoluţia dezbătută şi adoptată ieri de europarlamentari.

Parlamentul „condamnă presiunea administrativă sporită exercitată de către autorităţile autoproclamate din Transnistria , în special preţurile mai mari pentru chirie, desfiinţarea contractelor gratuite de chirie (care afectează gimnaziile din Corjova şi Roghi) , restricţiile puse pe conturile bancare şi hărţuirea cadrelor didactice (liceul Lucian Blaga, ianuarie 2014)“, stipulează textul rezoluţiei.

Deputaţii europeni cheamă OSCE „să continue monitorizarea şi de negocierea măsurilor de facilitare şi să apere dreptul la educaţie al elevilor din şcolile cu predare în limba română din Transnistria“.

Ruşii testează pe pielea românilor frontul din Transnistria

Totodată, Parlamentul European solicită „o mai mare implicare a UE în soluţionarea conflictului din imediata sa vecinătate“, dar şi iniţierea unei proceduri rapide în vederea liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova şi „accelerarea procedurilor tehnice care duc la semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de Asociere“.

Preledintele României, Traian Băsescu: „Reţinerea directorului liceului românesc din Tiraspol poate tensiona situaţia din Transnistria“

Iniţiativa de a aborda dreptul la educaţie în regiunea transnistreană aparţine eurodeputaţilor Grupului Partidului Popular European Elena Băsescu şi Cristian Preda.

Amintim că la mijlocul săptămânii, Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei şcolare au ajuns în arestul miliţiei separatiste, fiindcă n-ar fi declarat „valuta străină“ la aşa-zisa vamă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite