Oraşul Bălţi va găzdui un centru destinat inovării şi transferului tehnologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Hogan (al doilea din stânga), alături de edilul Renato Usatîi şi premierul Ion Chicu
Ambasadorul Hogan (al doilea din stânga), alături de edilul Renato Usatîi şi premierul Ion Chicu

Menţionat deja pozitiv la capitolul transparenţă în Republica Moldova, oraşul Bălţi îşi propune să facă paşi importanţi şi în sectorul inovaţiei. Un pilon al acestui demers poate fi Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic, a cărui renovare a început cu o ceremonie în prezenţa ambasadorului SUA Dereck J. Hogan şi a primarului Renato Usatîi.

Conform unui comunicat al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic urmează să intre în funcţiune la 1 septembrie 2021.

Centrul, care va fi găzduit de Universitatea de Stat „Alecu Russo”, va fi oferi „studenţilor şi tinerilor profesionişti acces la laboratoare, săli de conferinţe, zone de colaborare precum şi birouri pentru start-up-uri în domeniile TIC, auto, modei şi altor industrii regionale”, precizează comunicatul.

Scopul este să servească drept „accelerator economic şi de inovaţie pentru regiunea de nord a ţării”, afirmă misiunea diplomatică americană.

În discursul susţinut în cadrul ceremoniei de lansare a lucrărilor de renovare, ambasadorul Hogan a apreciat colaborarea dintre mai mulţi parteneri locali, precum şi importanţa parteneriatului public-privat pentru educaţie şi economie. „Guvernul Statelor Unite este mândru să ofere sprijin generaţiei următoare de moldoveni, astfel ca aceştia să poată edifica o ţară prosperă, competitivă, integrată în spaţiul pieţei europene”, a declarat oficialul american, potrivit comunicatului.

„Apariţia unui asemenea obiect la nordul ţării demonstrează importanţa parteneriatelor şi necesitatea asigurării unui dialog continuu între autorităţile publice, mediul academic şi mediul de afaceri. Următorul pas în municipiul Bălţi, pe lângă faptul că va fi creat acest centru performant, trebuie creată şi o infrastructură, nişte şcoli profesionale pentru toţi tinerii din nordul ţării, deoarece în acest centru vom avea creiere moderne, vom avea idei noi, dar pentru a realiza tot ce va fi creat în acest centru, avem nevoie de mâini şi de profesionişti”, a declarat la rândul său primarul oraşului Bălţi Renato Usatîi, citat de infotag.md.

USAID Moldova, împreună cu Guvernul Suediei şi al Marii Britanii, vor contribui cu peste 500 mii dolari la dotarea Centrului. Centrul regional de Inovaţie Bălţi se bazează pe dezvoltarea de succes a centrelor de excelenţă universitare precum Tekwill, Artcor, FabLab, Ziphouse şi Future Classroom, care au fost înfiinţate cu sprijinul USAID, se mai arată în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite