Oraşul Bălţi, lider la capitolul transparenţă în Republica Moldova

0
0
Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Primăriei oraşului Bălţi FOTO IDIS „Viitorul”
Statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Primăriei oraşului Bălţi FOTO IDIS „Viitorul”

Un studiu făcut public marţi arată că oraşul Bălţi este cea mai transparentă localitate din Republica Moldova, fiind urmat la o distanţă însemnată de Chişinău şi Făleşti.

Oraşul Bălţi, supranumit „Capitala Nordului Republicii Moldova”, întrece capitala de facto, Chişinău, la capitolul transparenţă în 2019, arată un raport realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu INEKO Slovacia.

Conform studiului, Bălţiul a cumulat 76 de puncte procentuale la cele nouă criterii de transparenţă luate în considerare. Chişinăul s-a situat pe locul doi, cu 58 de puncte procentuale, iar Făleşti pe trei, cu 56 de puncte procentuale.

Cele nouă criterii evaluate sunt accesul la informaţie, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea şi desfăşurarea achiziţiilor publice, administrarea proprietăţii publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale şi investiţiile autorităţilor locale în anul 2019.

Un oraş de circa 100.000 de locuitori, Bălţiul se clasează pentru a patra oară consecutiv pe primul loc în clasamentul transparenţei, efectuat în acest an în baza a 60 de localităţi (40 de oraşe şi 20 de comune/sate).

Această plasare este sinonimă cu perioada de mandat a lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, care a început la 2 iulie 2015 şi a fost întreruptă între februarie 2018 - octombrie 2019 pe fondul unui conflict politic cu autorităţile centrale. În vârstă de 43 de ani, Usatîi a revenit în fotoliul de primar de Bălţi în octombrie anul trecut, după ce a fost reales din primul tur cu aproape 62% din voturi. „Vom depune toate puterile să demonstrăm că (Republica, n. red.) Moldova nu este doar Chişinău, iar oamenii nu trebuie ignoraţi”, a declarat el după realegere.

Imagine indisponibilă

Renato Usatîi, edilul oraşului Bălţi FOTO Arhivă

Conform criteriilor analizate de IDIS „Viitorul”, Bălţiul înregistrează procentaj maxim la resurse umane şi servicii sociale. De asemenea, are procentaje ridicate la transparenţă bugetară (96%) şi asigurarea accesului la informaţie (93%). În schimb, stă prost la criteriul investiţii, de altfel ca aproape toate localităţile incluse în raport, cu excepţia Făleştiului (50%)

Studiul mai arată că oraşul Bălţi este singura localitate care a publicat pe internet toate anunţurile de atribuire pentru anul 2019, contractele de achiziţii publice şi planul strategic local de acţiuni anticorupţie şi de integritate.

În ceea ce priveşte raioanele, cel mai transparent consiliu este cel al Străşeniului (78%), urmat de Făleşti (61%) şi Criuleni (60%).

Media generală de transparenţă în cazul oraşelor şi satelor se ridică la 24%, iar cea a celor 32 de raioane monitorizate la 37,67%.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că 91% din administraţiile raionale şi 73% din administraţiile locale au pagini oficiale pe Facebook, unde plasează anunţuri şi informaţii utile cetăţenilor. În acelaşi timp, 63% din raioane şi 87% din oraşe/sate nu comunică rezultatele achiziţiilor publice.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite