Opoziţia de la Chişinău pledează pentru revenirea propagandei ruse. PSRM s-a adresat la Curtea Constituţională cu privire la Legea combaterii dezinformării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Grigore Novac FOTO Arhivă
Deputatul Grigore Novac FOTO Arhivă

Deputaţii Partidului Socialiştilor au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care solicită controlul constituţionalităţii unor prevederi ale legii prin care recent a fost modificat Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Este vorba despre aşa-numita Lege privind combaterea dezinformării, numită de socialişti „legea cenzurii”, transmite IPN.

Sesizarea a fost depusă de către deputaţii Adela Răileanu şi Grigore Novac. Ei consideră că prin modificările operate se încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova, precum şi ale unor acte fundamentale internaţionale în materia drepturilor omului. De asemenea, potrivit lor, „modificările instituie în manieră disproporţională norme menite să cenzureze informaţia incomodă difuzată public, precum şi măsurile de atragere la răspundere pentru dezinformare, şi nu în ultimul rând – să stranguleze agenţii economici de profil”

Parlamentul a aprobat în lectură finală, iar recent şi preşedinta Maia Sandu a promulgat Legea securităţii informaţionale. Documentul interzice ştirile şi emisiunile analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate. Se interzic şi programele care conţin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conţinut extremist, conţinut cu caracter terorist sau care conţin informaţii false ce prezintă o ameninţare pentru securitatea naţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite