Omul de încredere al lui Platon cere suspendarea temporară a procurorului general interimar, Dumitru Robu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veaceslav Valiko FOTO IPN
Veaceslav Valiko FOTO IPN

Activistul civic Veaceslav Valico, un apropiat al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, cere suspendarea temporară a procurorului general interimar, Dumitru Robu. Într-o conferinţă de presă la IPN, Veaceslav Valico a declarat că instituţia procuraturii este discreditată. Acesta s-a referit la imaginile video distribuite recent în spaţiul online, în care apare Dumitru Robu, numărând o sumă de bani.

Potrivit lui Veaceslav Valico, este o situaţie cu suspecţii de corupţie, care impune o anchetă, cu înlăturarea până atunci a lui Dumitru Robu de la exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Veaceslav Valico a declarat că persoana care a distribuit imaginile cu procurorul general interimar susţine că Dumitru Robu numără banii pe care i-ar fi primit pentru „soluţionarea unor probleme ale unei persoane care este în conflict cu legea”. După acest video, nici presa, nici partidele, nici preşedintele ţării nu au avut nicio reacţie. În calitate de activist civic care se confruntă cu încălcarea drepturilor omului, Veaceslav Valico spune că această situaţie este gravă şi necesită explicată. Nu este clar dacă societatea mai poate miza astăzi pe apărarea drepturilor omului de către Procuratură şi dacă mai este rost să cauţi adevărul în această instituţie. „Oamenii simpli se întreabă dacă Procuratura Generală este compromisă sau putem avea încrederea în ea?”, a notat activistul.

Potrivit lui Veaceslav Valico, oamenii au votat, în noiembrie 2020, împotriva procurorilor care locuiesc în case de lux, pe care spun că le-au primit de la părinţii săraci. Valico a menţionat că Dumitru Robu ar fi declarat că a procurat o maşină pentru fratele său din Italia, iar cei zece mii de euro pe care îi număra este suma achitată pentru automobil. „Dar, potrivit actelor de vânzare-cumpărare, maşina este evaluată la doar 45 de mii de lei, sumă cu mult mai mică decât cea pe care o număra domnul Robu. Tranzacţia a avut loc într-o perioadă, dar a fost formalizată peste jumătate de an”, a remarcat activistul civic.

„Eu nu afirm nimic, dar spun că societatea civilă are multe întrebări şi îngrijorări mari în legătură cu faptul că instituţia Procuraturii nu este astăzi independentă. Şi e ceva normal, e într-o manieră europeană ca această situaţie să fie examinată la cel mai înalt nivel şi să fie efectuată o investigaţie. Iar ca urmare, activiştilor, dar şi societăţii în întregime să-i fie explicat ce a avut loc în momentul în care procurorul general interimar număra banii”, a mai spus Veaceslav Valico.

Activistul a făcut apel către Dumitru Robu să renunţe temporar la atribuţiile de serviciu, până va fi clarificată situaţia. Acesta a mai spus că, în legătură cu imaginile în care apare procurorul general interimar, a fost sesizat Consiliul Superior al Procuraturii, dar şi preşedintele ţării, care este garantul Constituţiei. Totodată, Veaceslav Valico a făcut apel şi către misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova şi organizaţiilor societăţii civile, cu îndemnul să ia poziţie faţă de situaţia respectivă.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite