Oficialul român Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu românii din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu autorităţile locale şi reprezentanţii comunităţii româneşti din localităţile Utkonosovka şi Priozornoe, raionul Ismail, în cadrul unei vizite de lucru în Ucraina, efectuată în perioada 23-25 aprilie.

Oficialul român şi-a exprimat speranţa că valorile celor două state – România şi Ucraina - să coincidă în privinţa drepturilor  persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

“Apartenenţa la Uniunea Europeană implică asimilarea unor anumite principii, iar noi suntem pregătiţi să îi susţinem pe cei care doresc să adere la aceleaşi principii”, a spus demnitarul român. Alla Starţeva, preşedintele interimar al administraţiei raionale, a mulţumit pentru sprijinul acordat comunităţii româneşti de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României şi a dat asigurări că autorităţile locale vor opta pentru asigurarea libertăţii de exprimare şi păstrarea identităţii acestei comunităţi.

Programul a mai cuprins vizite la Casa de Cultură şi şcoala din Utkonosovka, precum şi o întâlnire cu colectivul Ansamblului “Dor basarabean”, care a beneficiat de o donaţie de costume populare din partea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni  (DPRRP) din cadrul MAE. 

În localitatea Priozornoe, demnitarul român a vizitat Biserica Parohiei "Sfânta Parascheva", a cărei catapeteasmă a fost realizată cu sprijinul DPRRP.

Întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti şi cu etnicii români din Ismail a evidenţiat aspecte care preocupă comunităţile din această zonă, în special în domeniul educaţiei. Cele mai semnificative dintre acestea sunt legate de recunoaşterea diplomelor româneşti în Ucraina, de diversificarea şi creşterea numărului de burse pentru studenţii provenind din comunitatea românească, precum şi de creşterea fondului de carte în limba română disponibil pentru bibliotecile şi şcolile din regiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite