Octavian Calmâc: Avem mari rezerve în ce priveşte aplicarea Acordului de Asociere de către sectorul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul economic al prim-ministrului, Octavian Calmâc, susţine că sectorul privat are mari rezerve în ce priveşte aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Potrivit lui Calmâc, acest subiect puţin se discută şi puţin se cunoaşte.

Totodată, sunt necesare multe investiţii din partea sectorului privat astfel încât să se armonizeze şi să se alinieze pe deplin cerinţelor existente pe piaţa comunitară, transmite IPN. 

Octavian Calmâc spune că Moldova are capacitate de export pentru produsele agricole primare, capacitate bună de export pentru produsele de textile, semifabricate în sectorul automativ. „Ne dorim să trecem la produse cu valoare adăugat mult mai mare. E un proces dificil, un proces de industrializare a ţării, dar trebuie să recunoaştem că am pierdut industria”, a declarat consilierul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit economistului Cornel Coşer, companiile private nu pot face faţă provocărilor mari ce ţin de Acordul de Asociere. În special, ele nu pot face faţă problemelor legate de forţa de muncă, dar şi de constrângerile financiare, care la moment nu le permit să facă investiţii. „În acelaşi timp, vedem că întreprinderile sunt din ce în ce mai deschise în a accepta schimbările”, spune economistul. În opinia lui, UE nu vine doar cu o asistenţă financiară, dar şi cu o expertiză pe care, aplicând-o, Republica Moldova devine mai competitivă.

Expertul economic Viorel Chivriga susţine că în Moldova există proiecte foarte bune iniţiate cu susţinerea Uniunii Europene, dar ele sunt puţin promovate. „Ele sunt create şi în agricultură, şi în industrie, în domeniul serviciilor, la scară locală, regională şi naţională. Pe de altă parte, expertiza este bună atunci când este nevoie de un început, atunci când dorim să modernizăm o ramură şi aplicăm experienţa internaţională. Dar nu trebuie să exagerăm”, a afirmat Viorel Chivriga.

Pe 27 iunie 2014 a fost semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană incluzând crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător – DCFTA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite