O reţea de benzinării a beneficiat de facilităţi vamale de 153 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea scutirilor la plata taxei pe valoarea adăugată la importul de produse petroliere prin Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti a constituit în anul 2013 circa 153 de milioane de lei, arată un raport al Curţii de Conturi.

Auditorii de la Curtea de Conturi nu dezvăluie numele companiei sau companiilor ce ar fi beneficiat de scutirea de plata TVA la importul de benzină şi motorină.

Operator al Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti este compania Danube Logistics, care însă nu are licenţă de importul şi comerţul angros a produselor petroliere.

Potrivit acordurilor de investiţii semnate în anul 2004 între Guvernul Republicii Moldova şi grupul de companii Azpetrol (devenite ulterior Danube Logistic, Bemol Trading şi Bemol Retail) "mărfurile (serviciile) introduse pe teritoriul Portului Internaţional din afara teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi mărfurile (serviciile) scoase de pe teritoriul Portului Internaţional în afara teritoriului vamal al Republicii Moldova se impozitează cu taxă pe valoarea adăugată la cota zero".

Până în anul 2013 prin terminalul petrolier de la Giurgiuleşti importa produse petroliere compania Bemol Trading. Potrivit raportului anual al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică compania Bemol Trading a rămas fără licenţa şi nu a importat în anul 2013 produse petroliere.

În acelaşi timp Sergiu Ciobanu, directorul ANRE susţine că instituţia a descoperit că o companie petrolieră a avut anul trecut o rentabilitate mai mare de 10% (la comerţul de carburanţi), cât este permisă de legislaţie.

Demnitarul a refuzat să dezvăluie numele companiei, dar aceasta este una dintre cele mai mari de pe piaţa petrolieră din Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite