Noul preşedinte al Comisiei Europene: Uniunea Europeană nu se va mai extinde în următorii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. FOTO: Reuters
Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. FOTO: Reuters

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE, relatează Mediafax.

„Nu va exista nicio nouă extindere în următorii cinci ani", a precizat Juncker în faţa parlamentarilor europeni, care urmează să voteze în cursul zilei nominalizarea sa. „UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28 de state membre“, a adăugat el, amintind că 13 ţări au aderat în ultimii zece ani.

„În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană“, a adăugat el. Fostul premier luxemburghez a menţionat, de asemenea, încetinirea procesului de extindere în ultimii ani.

După aderarea Croaţiei în 2013, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu UE, în timp ce procesul pare să fie într-un punct mort cu Turcia.

Juncker a făcut de asemenea apel la „intensificarea eforturilor de cooperare, de asociere şi de parteneriat" cu ţările din „vecinătatea estică“, precum Ucraina şi Republica Moldova. „Ucrainenii sunt un popor european şi Ucraina are locul său în Europa“, a afirmat el.

El s-a pronunţat de asemenea pentru „o Europă mai puternică pe scena internaţională“. „Nu putem să ne mulţumim cu politica noastră externă actuală“, a apreciat el, regretând că acţiunea şefei diplomaţiei europene este uneori „înfrânată“ de miniştrii Afacerilor Externe din statele membre.

Juncker şi-a exprimat speranţa că următorul Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe va fi „o personalitate respectată şi experimentată“.

În ajunul semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE şi în discursul ţinut în cadrul evenimentului din 27 iunie de la Bruxelles, premierul Iurie Leancă a declarat că Moldova este gata să depună, în 2015, cererea de aderare la UE. PLDM, formaţiunea unde prim-ministrul este vicepreşedinte, şi-a pus ca ţintă aderarea Republicii Moldova la UE în 2020.    

Citeşte şi:

„Semnarea Acordului de Asociere de către Moldova reprezintă un pas mic spre UE, dar necesar”. Experţii spun ce urmează după această procedură

UPDATE FOTO VIDEO Iurie Leancă: „De azi înainte, Moldova şi Uniunea Europeană sunt unite“. Chişinăul a semnat astăzi Acordul de Asociere cu UE

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite