UPDATE FOTO VIDEO Iurie Leancă: „De azi înainte, Moldova şi Uniunea Europeană sunt unite“. Chişinăul a semnat astăzi Acordul de Asociere cu UE
0Azi-dimineaţă, la Bruxelles, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ce include şi un tratat comercial. Premierul Iurie Leancă a declarat că Moldova este gata să devină în scurt timp din ţară candidată.
UPDATE Formaţiunile parlamentare democratice au salutat semnarea Acordului de Asociere Moldova-UE, apreciind evenimentul de azi de la Bruxelles drept unul de o importanţă istorică. În declaraţiile difuzate, PLDM, PD, PLR şi PL se declară gata să ratifice cât mai repede acordul şi se angajează să intensifice eforturile pentru ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a UE.
UPDATE 11.40 Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat după semnare că, în a doua jumătate a anului 2015, Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE şi va trebui să convingă toate cele 28 de state-membre că este eligibilă. „Am obţinut o primă victorie pe calea europenizării, însă trebuie să fim conştienţi că schimbări peste noapte nu vor fi. Asocierea cu Uniunea Europeană reprezintă un proces de transformare nu doar a instituţiilor statului, dar şi a deprinderilor şi a mentalităţii noastre”, a declarat presei premierul Republicii Moldova.
„Acum avem şansa să materializăm aceste posibilităţi în lucruri concrete: locuri de muncă, o luptă împotriva corupţiei mult mai eficientă, reforma justiţiei, liberalizarea economiei, astfel încât condiţiile sociale ale oamenilor din Republica Moldova să se îmbunătăţească, astfel încât infrastructura să devină mult mai modernă, astfel încât educaţia, medicina să ofere cele mai bune servicii”, a precizat Leancă.
UPDATE 10.49 Premierul moldovean Iurie Leancă: „La alegerile din toamnă va trebui să arătpăm că am ales viitorul şi ne-am rupt de trecut. Va fi un vot determinant care va cimenta cursul european al ţării şi perspectiva de aderare la UE. Astăzi vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă“, a spus şeful Guvernului.
„Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim şi pe care o vom avea – o viaţă mai bună, o viaţă demnă şi o viaţă trăită în pace! Pentru aceasta, va trebui să muncim din greu. Dar cred cu tărie că vom merge înainte“, a mai spus premierul Iurie Leancă. Citeşte discursul integral aici
UPDATE 10.40 Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a menţionat că UE recunoaşte progresul înregistrat de aceste ţări şi, prin aceste acorduri, Europa se angajează să le susţină pe calea lor de transformare. „Este o finalitate logică a ceea ce a început acum 20 de ani, dar nu este punctul final“. Barroso, la fel ca şi Rompuy, a subliniat că aceste acorduri nu sunt în detrimentul Rusiei.
UPDATE 10.35 Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat importanţa simbolică a acestei zile în care Georgia, Moldova şi Ucraina semnează acordurile de asociere cu UE. „Generaţiile viitoare din Moldova, Georgia şi Ucraina îşi vor aduce aminte de aceasta zi istorică. Este o zi minunată şi pentru Europa“. "Uniunea Europeană este de partea voastră, astăzi mai mult ca oricând. Suntem alături de voi şi vă recunoaştem integritatea teritorială", a adăugat van Rompuy.
UPDATE 10.15 Traian Băsescu, preşedintele României: „De zece ani lupt pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere. Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în acelaşi timp, efortul pe care l-au făcut moldovenii, guvernul lor. A fost un proces foarte inteligent, că au pus vizele întâi şi pe urmă asocierea şi Acordul de Liber Schimb. Şi sunt unicii care au reuşit şi una, şi alta la ora asta”.
UPDATE 10.11 Preşedintele Nicolae Timofti a declarat, în mesajul său de felicitare pentru cetăţeni, cu ocaţia semnării Acordulu de Asociere, că este bucuros că Republica Moldova s-a menţinut pe traseul european, în pofida obstacolelor care s-au pus din exterior şi interior. „În pofida unor nesincronizări şi restanţe pe care le avem în ţara noastră în diverse domenii, de la cel al justiţiei până la cel educaţional. A contat, şi va conta în continuare, unitatea tuturor cetăţenilor noştri, în numele unei vieţi mai bune, în numele dreptăţii sociale şi a unui viitor stabil pentru copiii şi nepoţii noştri”, a spus Nicolae Timofti.
Procedura de semnare// Captură Privesc.eu
UPDATE 9.43 Analistul Vladimir Socor a declarat pentru postul public de televiziune Moldova 1 că Republica Moldova este un caz destul de uşor de integrat în UE, „o ţară mică ce nu are graniţă directă cu Rusia“. „Până în 2009, UE a jucat un rol destul de pasiv în vecinătatea estică. Parteneriatul Estic a fost o reacţie la invazia Rusia în Georgia“, a adăugat comentatorul politic.
UPDATE 9.30 Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, pentru „Adevărul“: „Acordurile de asociere vor da o şansă de dezvoltare economică şi de apropiere clară a acestor ţări de Uniunea Europeană. De asemenea, va oferi o securitate economică, ceea ce lipseşte mult în această regiune“.
Premierii Georgiei şi Moldovei şi preşedintele Ucrainei şi cel al Consiliului European
UPDATE Înainte de a intra la Consiliul European, preşedinetele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că această zi este cea mai importantă, după declararea independenţei. „Vom profita de această şansă pentru a ne moderniza ţară. Avem nevoie de stabilitate, pace şi securitate. Le mulţumesc ţărilor-membre că au dat dovadă de solidaritate“, a spus preşedintele Ucrainei, care semează astăzi partea economică a Acordului de Asociere.
Premierul moldovean Iurie Leancă şi Petro Porolenko, tot un zâmbet. Captură Privesc.eu
După 16 ani de cooperare Republica Moldova-UE, de astăzi relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană intră într-o nouă fază, a remarcat şeful Guvernului Iurie Leancă, cel care s-a aflat la timona acestei călătorii în ultimii cinci ani.
Acordul de Asociere va fi semnat, pe lângă premierul moldovean şi preşedinţii Comisiei şi Consiliului European, de 28 de şefi de state şi de guverne ale statelor-membre UE, care vor fi prezenţi la Consiliul European, ce a început în după-amiaza zilei de ieri, la Bruxelles.
Documentul conţine o parte politică şi una economică, structurate în patru capitole: 1. Principii generale; 2. Dialogul politic şi reformele, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate; 3. Justiţia, libertatea şi securitatea; 4. Cooperarea în sectorul economiei şi alte sectoare.
Miercuri, în ajunul plecări la Bruxelles, Executivul a aprobat un plan de acţiuni privind implimentarea Acordului de Asocierie 2014-2016, ce conţine sute de pagini de angajamente asumate, pe care guvernarea promite să le realizeze.
ENTUZIASM ŞI EXALTARE
„Este un moment istoric pentru ţară, un moment care poate schimba viitorul nostru spre bine. Vom semna un acord care va impulsiona procesul de reforme“, a spus ieri la Adevărul Live Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă. Expertul s-a arătat încrezător că la alegerile din noiembrie, considerate de mulţi analişti un referendum pro sau contra integrarea europeană, moldovenii vor opta pentru continuarea parcursului european.
„Semnarea Acordului de Asociere este o zi istorică, deoarece va marca profund prezentul, dar mai ales viitorul Republicii Moldova“, a spus şi Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova în România, pentru jurnaliştii „Adevărul“. „Optimismul moldovenilor se bazează pe mai multe momente. În primul rând, pe deschiderea extraordinară a UE vizavi de Republica Moldova. Abolirea vizelor are un impact palpabil şi imediat pentru cetăţeni. E doar o primă etapă, vor urma şi altele. Sunt optimist şi cred că alegerile parlamentare din toamnă vor confirma opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova“, a adăugat Iurie Reniţă.
LUPTA CU COPUPŢIA, PRIMA PROVOCARE
„Semnarea Acordului de Asociere este un moment de totalizare a unei etape, după care urmează o altă etapă, de modernizare a Republicii Moldova“, susţine Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice. Acesta crede că exaltarea de la Chişinău este legată şi de dificultăţile enorme care au fost, atât pe interior, cât şi pe exterior, adăugând că presiunile vor continua.
Potrivit lui, planul de acţiuni privind implemnentarea Acordului de Asociere conţine foarte multe lucruri pe care ţara noastră şi le asumă să le realizeze. „Prin acest plan de acţiuni, noi ne angajăm să ne facem temele pentru acasă, iar dacă nu ni le vom face, UE nu ne va ajuta financiar. Nu e simplu de realizat reforme, dar dacă nu le vom face, vom rămâne în urmă, poate şi pentru totdeauna“, mai spune Arcadie Barbăroşie.
Directorul executiv al Institutului de Politici Publice afirmă că pachetul de angajamente adoptat de Executiv şi convenit cu Bruxelles, prevede, pe lângă restructurarea economiei, combaterea corupţiei şi eficientizarea guvernării. „Unii politicieni n-ar trebui să fie atât de entuziaşti şi să ratifice documentul, deoarece scaunul lor se va clătina foarte tare. Spun asta doar uitându-mă peste Prut. Guvernul care a integrat ţara în Uniunea Europeană e la puşcărie“, exemplifică comentatorul politic ceea ce poate urma dacă ne apropiem şi mai mult de UE.
Pentru noi, apropierea de Uniunea Europeană înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii şi pensii mai mari, dar şi garanţia respectării drepturilor şi libertăţilor omului. Sunt bucuros că ne-am menţinut pe acest traseu, în pofida obstacolelor care ni s-au pus din exterior şi interior. Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova Semnând acordurile de asociere cu Moldova, Georgia şi Ucraina, ne angajăm solemn să susţinem transformarea ţărilor în democraţii stabile şi prospere. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene Nu veţi fi membri ai Uniunii Europene până când nu veţi pune lucrurile la punct în justiţie. Iar oamenii politici din Moldova nu le vor putea refuza cetăţenilor dreptul de a fi membri UE cândva, doar pentru că ei au nişte interese. Traian Băsescu, preşedintele României
TRANSNISTRIA, UNUL DINTRE OBSTACOLE
Unul dintre subiectele-cheie de la reuniunea de ieri de la Bruxelles a fost situaţia de mai departea a regiunii separatiste. UE s-a angajat să continue să acorde asistenţă Republicii Moldova pentru a apropia comunităţile de pe cele două maluri ale Nistrului.
„Avem foarte multe obstacole. Transnistria este un obstacol, dar nu cred că e de netrecut“, a menţionat şi Victor Chirilă. Totuşi expertul susţine că nu trebuie să ne grăbim acum să rezolvăm problema transnistreană, ci „să pregătim terenul pentru o soluţionare viabilă şi de durată, astfel încât această chestiune să nu pericliteze parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova“.
„Dacă cineva e interesat să rezolve acest diferendum acum, aceasta este Federaţia Rusă. Cu o Transnistrie controlată de serviciile de securitate ruseşti va fi foarte greu să facem reformele pe care le presupune Acordul de Asociere. De aceea, avem nevoie de solidaritate la Chişinău şi mai întâi aici să schimbăm lucrurile, pentru a convinge ulterior cetăţenii noştri din Transnistria să se alăture procesului de integrare europeană al Republicii Moldova“, a explicat directorul Asociaţiei de Politică Externă.
Şi ambasadorul nostru la Bucureşti, Iurie Reniţă, crede că dialogul pe dosarul transnitrean este „mai lent, fiindcă e un proces delicat“. „Ideologic şi politic regiunea aparţine de Est, economic ea este suficient de bine acorată în Vest. Aspectele economice vor determina la un moment dat factorul politic să ia o anumită decizie. Dacă asta ar depinde doar de Chisinău şi Tiraspol, lucrurile s-ar mişca mult mai repede“, a adăugat Iurie Reniţă, la Adevărul Live.
„Nu mai putem trăi la infinit în frică“
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat pentru Deutsche Welle că speră ca Acordul de Asociere să „dinamizeze reformarea justiţiei şi lupta cu corupţia“. Fiind întrebat ce se va întâmpla dacă Rusia va închide robinetul la gaze sau dacă va trimite migranţii moldoveni acasă, diplomatul a răspuns: „Cât poţi trăi în frică?“
Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, i-a continuat gândul: „Nu putem trăi la infinit în frică, frica faţă de viitor, frica faţă de prezent, frică faţă de Rusia. Din păcate, multă lume în Moldova încă n-a înţeles că soarta şi viitorul ni le facem noi, că nu putem să trăim pe veci cu nostalgia după timpurile Uniunii Sovietice. Acei care trăiesc cu gândul că Rusia ne poate scăpa de sărăcie, dându-ne gaze ieftine şi rezolvându-ne toate problemele, nu au această înţelegere a prezentului. Dacă vrem să construim un stat, n-avem nevoie de gaze ieftine, ci de instituţii puternice, care să lucreze nu pentru Plahotniuc, Filat, Voronin şi Ghimpu, dar pentru cetăţeni“.
România vrea să fie prima ţară care-l ratifică
Pentru ca Moldova să devină ţară asociată la UE, Acordul urmează să fie ratificat de toate ţările-membre. Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a declarat la Adevărul Live, că a discutat cu preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi că aceştia l-au informat că vor ratifica Acordului de Asociere a Moldovei la UE foarte repede, „s-ar putea într-o săptămână“. Anterior şi ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România îşi propune să fie prima ţară care va ratifica Acordul de Asociere UE – Republica Moldova.
„Un drum lung şi dificil“
Republica Moldova şi Uniunea Europeană au iniţiat negocierile cu privire la Acordul de Asociere pe 12 ianuarie 2010, la Chişinău, documentul urmând să înlocuiască Acordul de parteneriat şi cooperare intrat în vigoare în iulie 1998.
După prima rundă, şeful Direcţiei pentru Relaţii Externe a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, declara că „a fost un început foarte bun“. „Avem de parcurs un drum lung şi dificil, iar finalul – o spun cu toată convingerea – trebuie să fie şi va fi cel pe care ni-l dorim!“, spunea Natalia Gherman, pe atunci viceministra Afacerilor Externe, negociator-şef din partea Moldovei.
Negocierile între cele două părţi au durat puţin peste trei ani, iar ultima rundă, cea de-a 15-a, s-a încheiat pe 15 martie 2013. UE şi Republica Moldova au finalizat conceptul Acordului în luna iunie a aceluiaşi an şi l-au parafat în noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
Reforme, instituţii noi şi eforturi considerabile
După semnarea de astăzi, urmează implementarea mai multor reforme în domenii precum guvernarea publică, justiţie, poliţie, redresarea şi creşterea economică, protecţia consumatorilor, sectoare precum energia, transporturile, protecţia mediului, dezvoltarea industrială, protecţie socială, educaţie, tineret şi cultură. Toate figurează în Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE pentru 2014-2016, adoptat miercuri de Guvern.
Între semnarea Acordului şi trecerea la aplicarea provizorie a acestuia e nevoie de eforturi considerabile pentru a pregăti cadrul instituţional. Asta include crearea unui Consiliu de Asociere, stabilirea comitetelor, subcomitetelor şi a normelor de procedură. Acelaşi lucru este valabil pentru grupurile de lucru privind comerţul, societatea civilă şi cooperarea parlamentară. Astfel va fi posibilă aprobarea formală a mecanismelor instituţionale de implementare a Acordului şi de monitorizare a felului în care decurg lucrurile.
Liber la vize
Dialogul între UE şi Moldova pe marginea liberalizării regimului de vize a fost lansat în iunie 2010, iar Planul de acţiuni pentru implementarea lui a fost prezentat autorităţilor moldoveneşti în ianuarie 2011. Trei ani mai târziu, pe 28 aprilie, Moldova devenea prima ţară din Parteneriatul Estic inclusă în lista ţărilor non-membre UE cu regim abolit de vize pentru spaţiul Schengen.
Liber la vinuri
Drept răspuns la embargoul pe vinuri impus Moldovei de Federaţia Rusă la începutul lunii septembrie a anului trecut, Comisia Europeană a propus pe 25 septembrie 2013 deschiderea completă a pieţii UE pentru vinurile din Moldova, chiar înainte de aplicarea provizorie a Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb. Decizia a fost luată de Consiliul Uniunii Europene la începutul lunii decembrie şi este în vigoare de la 1 ianuarie.
Liber la gaze
Pe 27 august 2013, la Ungheni a demarat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu lungimea de 42 de kilometri, primul şi unicul ce conectează Republica Moldova cu România şi, respectiv, cu UE. Bugetul proiectului, ce va asigura 1/3 de consumul de gaze pentru ţara noastră, este de peste 26 de milioane de euro.
Peste 561 de milioane de euro în şase ani
Asistenţa financiară a UE în Republica Moldova în anii 2007-2013 s-a ridicat la 561 de milioane de euro, bani oferiţi pentru implementarea proiectelor şi reformelor în diferite domenii. Noul document (Single Support Framework), în curs de adoptare, va stabili cadrul de cooperare în perioada 2014-2017.
395 de directive şi regulamente apar în Acordul de Liber Schimb, care, odată puse în aplicare, vor permite integrarea treptată a Moldovei în piaţa UE, cea mai mare piaţă din lume.
78.000 de moldoveni au călătorit în Europa în cele două luni de când Republica Moldova se bucură de regim liberalizat de vize.