„Nopţile Pianistice” îi aduc la Chişinău pe unii dintre cei mai buni pianişti din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianişti renumiţi
vor concerta la Chişinău. FOTO binfind.com
Pianişti renumiţi vor concerta la Chişinău. FOTO binfind.com

Festivalul Internaţional „Nopţile Pianistice” revine la Chişinău în perioada 24-30 iunie. Cea de-a 13-a ediţie aduce patru concerte de excepţie susţinute de maeştri ai pianului din întreaga lume care vor interpreta compoziţii de Mozart, Bach, Haydn, Rahmaninov.

Nopţile pianistice au debutat în seara zilei de 24 iunie cu un recital de pian susţinut de Serghei Kuzneţov, Rusia. Recitalul, întitulat sugestiv „O seară Rahmaninov”, a cuprins celebrele compoziţii „Margarete”, „Lilac”, Sonata № 1 în Re minor, Preludiul în Mi minor şi alte creaţii ale celebrului compozitor şi pianist rus Serghei Rahmaninov, despre care se spune că ar fi fost descendentul lui Ştefan cel Mare.

Pianişti de mare calibru pe scena de la Chişinău

Muzica lui Rahmaninov a fost interpretată de Serghei Kuzneţov, considerat a fi unul dintre cei mai remarcabili pianişti clasici ai generaţiei sale. Kuzneţov a început să ia lecţii de pian pe când avea doar patru ani, iar mai târziu a studiat la cele mai prestigioase universităţi de profil din lume, având drept mentori nume sonore în muzica clasică modernă.

Prestaţiile pianistului au fost îndelung aclamate în nenumărate ţări precum Spania, Marea Britanie, Brazilia, Franţa, Italia, Portugalia şi multe altele. Şi Republica Moldova se înscrie în această listă, întrucât evoluţia pianistului pe scena Sălii cu Orgă a încântat publicul de la Chişinău. Artistul ştie să-şi cucerească audienţa printr-o tehnică impecabilă, un sunet divin şi o sensibilitate aparte a interpretării.

Program divers

Unul dintre cele patru concerte ale „Nopţilor Pianistice” va fi susţinut de pianistul român Mihai Ungureanu, descris de presa internaţională ca fiind un artist enigmatic şi extrem de modest. Este din cale afară de plastic şi clar, plin de forţă şi calm, închis în el şi totuşi agil şi flexibil. Repertoriul pianistului cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian semnate de Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvořak, Rahmaninov şi Ciaikovski.

Pe scena de la Chişinău, Mihai Ungureanu va evolua pe 30 iunie interpretând creaţii din Brahms şi Dvorak. Alături de maestrul Ungureanu va evolua şi Cvartetul Naţional de Coarde, condus de maestrul Cristian Florea, la fel de admirat pentru talentul său de violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor şi impresar. Programul „Nopţilor Pianistice” va include şi duetul pianiştilor Anatol Lapicus şi Iurie Mahovici care vor prezinta pe 28 iunie cel de-al treilea concert din ciclul „Dialog la două piane” - Fermecătoarea Lume a Baletului.

Un eveniment aşteptat

Pe 26 iunie, publicul va putea să asculte intepretările Orchestrei Naţionale de Cameră, condusă de prim-dirijorul Cristian Florea. Mai mulţi artişti din Germania, Austria, Italia, România şi Republica Moldova vor susţine recitaluri de pian. Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă, spune că biletele pentru reprezentaţiile muzicale se vând bine, iar publicul de la Chişinău prezintă un interes vădit pentru acest eveniment. „«Nopţile Pianistice» reprezintă un eveniment emblematic, lumea îl aşteaptă, mai ales că pianul este un instrument tot mai iubit şi ascultat în lume. Fiind la a 13-a ediţie, festivalul nostru  a căpătat faimă. Artiştii străini vor să vină în Republica Molova şi o fac, dacă le sunt asigurate facilităţile necesare, precum cazare, alimentaţie şi mai ales, un onorariu bun”, afirmă Larisa Zubcu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite