Noi prognoze optimiste de la guvernatorul Băncii Naţionale. În acest an leul se va deprecia cu încă 5,4%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV că actuala depreciere a leului este conformă politicii băncii centrale şi nu va fi mai mare de 5,4% la finele anului

Potrivit guvernatorului, dacă în timpul apropiat nu vor apărea şocuri cum ar fi noi restricţii la exportul de mărfuri moldoveneşti atunci procesul de depreciere a monedei naţionale se va inversa.

„Situaţia se află sub control, iar BNM deţine rezerve valutare suficiente pentru a interveni, ceea ce pe moment nu este oportun”, a declarat Drăguţanu la Publika TV.

„În ultimul timp avem o depreciere a leului de 3%, iar aceasta se datorează unor factori sezonieri. În această perioadă moldovenii nu mai schimbă atât de multă valută pentru a celebra sărbătorile, cum se întâmplă în luna decembrie, iar construcţiile, un important sector de generare a plăţilor din străinătate, au încetat pe timp de iarnă. În acelaşi timp, importatorii de resurse energetice cumpără intens valută pe piaţa locală“. a explicat Dorin Drăguţanu.

Potrivit guvernatorului situaţia din Republica Moldova este cu mult mai bună comparativ cu Ucraina şi Rusia, unde monedele naţionale s-au depreciat cu 7% în doar două săptămâni, sau a Kazahstanului, unde deprecierea a fost de circa 20% doar într-o zi.

Guvernatorul vede în cazul deprecierii leului chiar şi factori pozitivi – activizarea economiei şi sporirea competitivităţii produselor autohtone.

Banca Naţională a stabilit pentru luni, 17 februarie, un curs oficial de 13,49 lei pentru dolar şi de 18,49 lei pentru moneda unică europeană, în creştere cu doi şi respectiv opt bani faţă de rata de schimb fixată pentru vineri. Tendinţa de depreciere a leului continuă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite