Bancher: Mai devreme sau mai târziu se va întâmpla ceva prost din cauza devalorizării leului provocată de BNM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Drăgutanu guvernatorul BNM a ajuns ţinta criticilor FOTO Tudor Iovu
Dorin Drăgutanu guvernatorul BNM a ajuns ţinta criticilor FOTO Tudor Iovu

Economistul Grigore Furtună, membru al Ligii Bancherilor şi unul dintre acţionarii cele mai mari bănci din Republica Moldova susţine că Banca Naţională (BNM) în loc să acţioneze pentru a menţine un echilibru pe piaţa valutară, a intervenit pentru a devaloriza leul.

„Cursul actual al leului moldovenesc nu reflectă proporţia dintre cerere şi ofertă. El reflectă nişte acţiuni ale Băncii Naţionale de a procura, cu orice preţ, absolut neargumentat, valută de pe piaţă. Care ar trebui să fie intervenţia Băncii Naţionale? De a ţine echilibrul, dar nu de a majora cursul valutei străine şi de a devaloriza leul. Or, avem intrări foarte mari de valută în ţară, respectiv, nu sunt motive pentru depreciere“, a declarat Grigore Furtună într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia lui Grigore Furtună devalorizarea leului provocată de BNM este o lovitură pentru economia naţională şi are loc creşterea preţurilor, iar aceasta îi afectează în special pe pensionari.

"Ei trebuie să plătească preţuri nebune la medicamente, dar nu numai. Vrem-nu vrem, dacă plătim după cursul pe care ni-l creează Banca Naţională, înseamnă că noi procurăm scump energia electrică, petrolul, gazele naturale. Şi aceasta se reflectă în preţuri. Furnizorii nu pot să ne vândă mai ieftin. Va fi majorarea preţurilor şi la benzină, şi la ce vreţi, la tot absolut“, susţine bancherul.

În opinia lui Grigore Furtună mai devreme ori mai târziu, se va întâmpla "ceva prost“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite