Noi detalii după percheziţiile de ieri de la întreprinderea municipală Exdrupo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au ridicat ieri 12 calculatoare de la sediul Exdrupo Foto: Tudor Iovu
Poliţiştii au ridicat ieri 12 calculatoare de la sediul Exdrupo Foto: Tudor Iovu

Administraţia întreprinderii municipale Exdrupo riscă închisoare pentru delapidarea bugetului alocat de Primărie pentru întreţinerea şi repararea drumurilor din Chişinău.

Ieri, în prima jumătate a zilei, mai mulţi poliţişti au descins în sediul întreprinderii municipale Exdrupo, a cărei conducere e vizată într-un dosar penal deschis pentru delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari.

Potrivit ofiţerului de presă al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir, este vizat directorul Efim Cheptănar, împreună cu alţi şefi din companie. „Deocamdată nu a fost nimeni reţinut. Conducerea Exdrupo e bănuită de modul în care a cheltuit banii alocaţi pentru drumurile din municipiul Chişinău. Va fi nevoie şi de un control financiar, pentru a vedea exact despre ce sumă e vorba“, a spus acesta, adăugând că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei bănuiţi riscă între 8 şi 15 ani de închisoare.

Funcţionari cu maşini de lux

În urma percheziţiilor, care s-au încheiat în jurul prânzului, poliţiştii au ridicat 12 calculatoare şi mai multe cutii cu documente de la întreprinderea municipală vizată. După terminarea percheziţiilor, niciun şef nu mai era în clădirea întreprinderii, iar ceilalţi angajaţi s-au baricadat în birouri. „Ce vreţi de la noi? Nu s-a întâmplat nimic. Nu ştiu despre ce vorbiţi. Acum suntem în pauza de masă“, a strigat o angajată care nu a vrut să se prezinte şi care ieşise val-vârtej în parcarea Exdrupo, înţesată cu maşini de lux. Apoi s-a urcat la volanul unei limuzine Volvo S60 bleumarin şi a demarat în trombă.

„Am urmărit activitatea Exdrupo din 2013 până acum. Ei fac un anumit volum de lucrări, dar în borderoul de cheltuieli au trecut sume mult mai mari. Pentru acest fapt am deschis dosar penal“, a precizat unul dintre oamenii legii din echipa de percheziţie.

Contracte de milioane

Reprezentanţii Primăriei susţin că acţiunea a fost făcută fără ştirea lor şi că a fost deja demarată o anchetă internă, în urma căreia vor fi identificaţi responsabilii de delapidările invocate de către poliţişti.

„Vrem o anchetă obiectivă. Dacă se va dovedi că şefii de la Exdrupo sunt vilovaţi de această delapidare în proporţii deosebit de mari, aceştia vor fi traşi la răspundere. Nu e exclus ca Direcţia de audit să facă un control la întreprindere, să vedem despre ce sumă e vorba. Sper să nu fie, totuşi, o comandă electorală“, a spus ofiţerul de presă al Primăriei Capitalei, Vadim Brânzaniuc.

Contactată de reporterii „Adevărul“, adjuncta Direcţiei Finanţe din cadrul Primăriei, Margareta Bâtcă, a afirmat că anul trecut au fost transferate 133,8 milioane de lei din bugetul administraţiei locale în contul Exdrupo, pentru lucrările de întreţinere şi reparaţie a drumurilor, iar în acest an, pentru acelaşi obiectiv, au fost preconizate 120 de milioane de lei, din care au fost plătiţi 24,3 milioane de lei.

Pe site-ul tender.gov.md însă, Exdrupo figurează cu două contracte în valoare totală de 160 de milioane de lei, pentru proiecte de întreţinere şi reparare a infrastructurii rutiere din Chişinău şi din suburbii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite