Nicu Popescu, la Bruxelles: Avem un mandat ferm să aducem Moldova în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu şi Josepk Borrell
Nicu Popescu şi Josepk Borrell

Ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a participat luni, 21 martie, la Consiliul pentru afaceri externe, în cadrul căruia a discutat cu miniştrii afacerilor externe din statele membre ale UE despre perspectiva europeană a R. Moldova, situaţia de securitate regională generată de războiul din Ucraina, inclusiv gestionarea crizei umanitare şi de refugiaţi.

În cadrul reuniunii, oficialii s-au referit la identificarea modalităţilor prin care Uniunea Europeană poate acorda un sprijin suplimentar şi imediat ţării noastre pentru gestionarea fluxului de refugiaţi prin relocarea acestora în statele europene şi acordarea de asistenţă financiară în vederea asigurării condiţiilor demne celor care au rămas la noi în ţară.

„Am punctat şi necesitatea unei cooperări mai strânse pentru asigurarea rezilienţei economice şi energetice, având în vedere efortul autorităţilor de a atenua impactul economic ca urmare a războiului din vecinătatea noastră, care a afectat direct circuitul comercial al ţării noastre.” – a menţionat şeful diplomaţiei Republicii Moldova.

Nicu Popescu a spus că Moldova îşi doreşte o cooperare mai aprofundată cu UE pentru a asigura stabilitatea socio-economică, a redresa economia naţională şi a moderniza comunităţile locale după standardele europene. Oficialul a subliniat în cadrul consiliului necesitatea majorării asistenţei financiare nerambursabile din partea partenerilor europeni.

„Depunerea cererii de aderare la UE este o expresie a ataşamentului faţă de valorile europene. Ţara noastră este un stat european, cu o istorie europeană, vorbim o limbă şi purtăm o identitate europeană. Avem un mandat ferm să aducem ţara noastră în UE. Sprijinul statelor membre pentru perspectiva noastră europeană va reprezenta un puternic mesaj de susţinere pentru parcursul nostru ireversibil european, o integrare într-un spaţiu de Libertate, Stabilitate şi Pace”, a conchis Nicu Popescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite