Nicu Popescu: În Transnistria nu se atestă acţiuni ce ar demonstra pregătiri militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova
Nicu Popescu, ministrul de Externe al R. Moldova

Şeful diplomaţiei de la Chişinău spune că un eventual atac al Ucrainei din regiunea transnistreană nu este un scenariu plauzibil. Nicu Popescu spune că pe teritoriul necontrolat al Republicii Moldova nu se atestă acţiuni suspecte care ar trăda eventuale pregătiri militare, notează IPN.

În acelaşi timp, ministrul de externe şi-a exprimat speranţa că tensiunile dintre Moscova şi Kiev nu vor degenera într-un război, Republica Moldova menţinându-şi poziţia de stat neutru, care nu agreează interacţiunea militarizată dintre state.

Ministrul de externe Nicu Popescu spune că poziţia fermă a Republicii Moldova este soluţionarea paşnică a conflictelor dintre state prin metoda dialogului. Oficialul spune că retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este o prioritatea pentru diplomaţia moldovenească.

„Republica Moldova insistă pe dreptul suveran al statelor de a-şi decide propriile politici de securitate. Republica Moldova sprijină ferm integritatea teritorială a Ucrainei. Un alt aspect pe care am insistat în ultimele săptămâni este retragerea trupelor militare amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Interesul nostru naţional constă în edificarea unei societăţi democratice, prospere, în primul rând, prin asigurarea păcii în Republica Moldova. Noi mizăm pe dialog şi pe interacţiune paşnică între state. Noi, ca stat neutru, evităm poziţionări conflictuale, dar ne apărăm principiile: integritatea teritorială, continuarea procesului de integrare europeană, insistenţa pe retragerea trupelor ruse ”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău spune că Republica Moldova este de partea statelor care nu manifestă agresiune în raport cu alte ţări. Oficialul spune că Executivul se pregăteşte, inclusiv, pentru evoluţii negative în regiune. Totuşi, probabilitatea ca Rusia să atace Ucraina din regiunea transnistreană este foarte redusă.

„Republica Moldova este de partea acelor forţe, state, care interacţionează cu alte state prin metode paşnice. Şi nu ameninţă militar alte state. Această tendinţă de interacţiune din ce în ce mai militarizată în regiune, nu convine societăţii noastre. La indicaţiile doamnei preşedinte, toate instituţiile publice se pregătesc pentru orice tip de scenarii. Toţi colegii din Guvern sunt angrenaţi în aceste pregătiri. Totuşi, speranţa noastră este că această criză va fi evitată. Pe partea noastră, pe frontiera sud-vestică a Ucrainei nu se atestă acţiuni ieşite din comun, care ar demonstra pregătiri militare sau riscuri ”, a mai spus Nicu Popescu.

Federaţia Rusă a anunţat acum două zile o retragere parţială a trupelor de la graniţa ucraineană. Ministerul rus al apărării a menţionat că a fost vorba despre exerciţii militare. În replică, Kievul a anunţat că va crede Rusiei abia atunci când va vedea retragerea tuturor trupelor comasate la graniţa comună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite