Nemulţumiri faţă de decizia CEC cu privire la numărul de secţii de vot în diasporă pentru alegerile din 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a deschide doar 139 de secţii de vot în diasporă pentru alegerile din 11 iulie a stârnit nemulţumiri printre concurenţii electorali, transmite IPN.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a anunţat pentru ziua de luni, 7 iunie, ora 12.00, un protest în faţa sediului CEC, la care se va alătura şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărârea CEC, iar Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA, a menţionat că juriştii formaţiunii vor contesta decizia CEC şi vor sesiza Procuratura Generală.

Membrii PAS invită cetăţenii la protest pentru a cere respectarea dreptului la vot. „Cerem CEC să-şi revizuiască decizia şi să majoreze numărul de secţii de vot în diasporă. Cerem CEC să respecte cetăţenii şi să asigure dreptul la vot! Majoritatea dodonistă din CEC în frunte cu Maxim Lebedinschi a încălcat legea şi vrea să fraudeze alegerile. PAS va contesta această decizie în justiţie!”, se arată în mesajul PAS.

Renato Usatîi a anunţat pe Facebook că duminică, 6 iunie, Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărârea CEC. „Considerăm că prin această Hotărâre, cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în afară ţării au fost privaţi de dreptul constituţional de vot. Blocul electoral „Renato Usatîi” este solidar cu cetăţenii noştri din diasporă”, scrie Renato Usatîi.

Şi Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, a reacţionat la decizia CEC. Într-un comunicat de presă al Platformei DA, acesta a declarat că „CEC este o instituţie uzurpată de socialişti şi anturajul lor”. Andrei Năstase consideră că decizia este inadmisibilă, având în vedere numărul record de moldoveni din diasporă, peste 100 de mii, „au făcut un efort enorm” pentru a se înregistra prealabil pentru alegeri. 

„Diaspora a fost din nou nedreptăţită. CEC a redus numărul secţiilor de vot din diaspora, dar adaugă două secţii în Transnistria. Altfel de instituţii trebuiau să vegheze la buna desfăşurare a acestor alegeri. Să ne mobilizăm exemplar şi să dăm o lovitură de graţie acestei majorităţi toxice care poartă interese străine şi calcă în picioare democraţia”, se mai arată în reacţie.

Sâmbătă, 5 iunie, după mai multe discuţii în contradictoriu în Comisia Electorală Centrală, nu s-au găsit suficiente voturi pentru majorarea numărului secţiilor de votare peste hotare la alegerile din 11 iulie – de la 139 la 162 de secţii, aşa cum prevedea un proiect de decizie prezentat de preşedintele CEC, Dorin Cimil. Acesta a precizat că se propun a fi deschise sau suplimentate secţiile de votare în regiunile şi localităţile unde, în cadrul scrutinelor anterioare, s-au creat cozi sau au fost epuizate rapid buletinele de vot.

Secretarul general al Comisiei, Maxim Lebedinschi, a declarat că CEC nu a făcut o înregistrare prealabilă a alegătorilor separată pentru acest scrutin, iar cifra de pe site-ul web al CEC reprezintă datele din ultimii trei ani. Şi ambasadele au spus că nu deţin date veridice privind numărul de cetăţeni aflaţi peste hotarele ţării. Maxim Lebedinschi a insistat pe conservarea situaţiei, cum a fost la ultimul scrutin, deoarece, potrivit lui, o modificare suplimentară ar putea debusola alegătorul cu privire la locul votării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite