Natalia Gherman, la Vilnius: „Sper că moldovenii vor călători fără vize în UE în prima jumătate a anului 2014“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia Republicii Moldova împreună cu negociatorii şefi din partea UE  FOTO: Facebook Dirk Schuebel
Delegaţia Republicii Moldova împreună cu negociatorii şefi din partea UE  FOTO: Facebook Dirk Schuebel

Republica Moldova şi Uniunea Europeană parafează, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius,  Acordul de Asociere. Procedura tehnică a fost efectuată de negociatorii şefi din partea Moldovei şi a UE, iar ultimele semnături vor fi puse, mâine, de premierul Iurile Leancă şi înaltul reprezentant al UE Catherine Ashton.

UPDATE 16.00: Înainte de a pleca spre Vilnius, unde are loc Summitul Parteneriatului Estic, Traian Băsescu a declarat că Republica Moldova trebuie să grăbească semnarea acordurilor negociate cu UE, termenul limită fiind primăvara anului viitor. „Republica Moldova trebuei să şi semneze cele două raporturi, înainte de alegerile europarlamentare, în aşa fel încât să se reglementeze problema vizelor, iar Moldova să poată matrerializa rapid condiţiile pentru care cetăţenii săi să poată circula liberi“, a declarat Traian Băsescu. „Summitul are o importanţă deosebită din abordarea a două unghiuri. Pe de o parte prefigurează în spaţiul de la este de UE, iar pe de altă parte, cei care vor semna, vor manifesta opţiunea lor definitivă de a se integra în UE“, a mai spus preşedintele României.

UPDATE 14.29: Delegaţia oficială a Republicii Moldova, în frunte cu premierul Iurie Leancă, a ajus la Vilnius. Premierul Iurie Leancă a declarat că are emoţii  şi aşteptări pozitive de la acest eveniment. Totodată, întrebat de ce la eveniment nu este prezent şi preşedintele ţării Nicolae Timofti, premierul a menţionat că Republica Moldova nu este ţară prezidenţială. „Suntem Republică parlamentară. O să avem şi alte evenimente istorice la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova“, a declarat Iurie Leancă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a explicat că Nicolae Timofti a luat decizia de a absenta de la Summitul Parteneriatului Estic acum câteva săptămâni, în urma unor înţelegeri cu premierul, şi că preferă să-i lase în faţă pe cei care au început acest proces de asociere, în 2010.

Cred că până la finele anului viitor avem foarte bune şanse să avem acest regim fără de vize. Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova

UPDATE 13.42: „Acordul de Asociere va fi publicat după finalizarea procedurii de parafare. Aceasta se va întâmpla săptămâna viitoare. Acordul va intra în vigoare după semnare, ceea ce se va întâmpla în 2014. În conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi cu legislaţia Republicii Moldova, după semnare, acordul se va pune în aplicarea provizorie, ceea ce înseamnă că 90% din acest acord vor fi implementate. Ne propunem ca Acordul de Asociere să fie ratificat de către actuala compenenţă a Parlamentului Republicii Moldova, înainte de alegerile parlamentare din 2014“, a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman pentru PublikaTV.

Este greu de precizat din ce zi şi din ce lună moldovenii vor putea călători în UE fără vize, dar am speranţa că aceasta se va întâmpla în primul semestru al anului 2014 deoacere din momentul deciziei Consiliului şi Parlamentului European, decizia intră în vigoare timp de 20 de zile. Natalia Gherman, ministrul de Externe

Totodată, ministrul de Externe a menţionat că speră că moldovenii vor putea călători în UE fără vize în primul semestru al anului 2014. „Este greu de precizat din ce zi şi din ce lună moldovenii vor putea călători în UE fără vize, dar am speranţa că aceasta se va întâmpla în primul semestru al anului 2014 deoacere din momentul deciziei Consiliului şi Parlamentului European, decizia intră în vigoare timp de 20 de zile. Este vorba de călătorii pe termen scurt, care presupun aflarea pe teritoriul statelor Schengen timp de 90 de zile pe parcursul al şase luni de zile. Doar cetăţenii care au paşaport biometric moldovenesc vor beneficia de acrest regim de călătorii de scurtă durată fără vize în UE“, a mai declarat Natalia Gherman.

UPDATE 12.10: În urmă cu câteva minute, delegaţia oficială a Republicii Moldova, în frunte cu premierul Iurie Leancă, a pornit spre Vilnius. La bordul avionului sunt şi 25 de reprezentanţi ai mass-media.

La bordul aeronavei au fost încărcate câteva zeci de cutii cu vin moldovenesc, care va fi servit participanţilor la summit.

La Vilnius se află deja preşedintele Parlamentului, Igor Corman, care în această dimineaţă a participat la reuniunea preşedinţilor de comisii parlamentare de politică externă ai statelor Uniunii Europene şi Forului Parlamentar pentru Democraţie. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, Igor Corman a menţionat în discursul său de salut că prezenţa Republicii Moldova la Vilnius este un semn clar al progreselor pe care le-a făcut ţara până în prezent. Angajamentul ferm al autorităţilor şi sprijinul acordat de către cetăţeni au făcut posibil un răspuns rapid şi eficient la cerinţele UE în privinţa Acordului de Asociere, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Preşedintele Parlamentului a menţionat că, odată cu parafarea Acordului de Asociere, Moldova va determina cu mai multă precizie următoarele etape pe care trebuie să le depăşească în drumul spre un parteneriat economic şi politic mai strâns cu UE. „Integrarea europeană este un proces continuu, nu doar un rezultat. Cunoaştem faptul că va fi nevoie de un efort mai mare din partea Parlamentului şi a instituţiilor din sectorul public şi privat pentru integrarea economică şi asocierea politică deplină şi, într-un final, aderarea la Uniunea Europeană. Liberalizarea vizelor reprezintă o motivaţie puternică pentru cetăţenii moldoveni, al căror sprijin activ este decisiv pentru continuarea reformelor pe care le-am început“, a spus Igor Corman.

Totodată, şeful legislativului s-a adresat oficialilor prezenţi cu apelul de a semna Acordul de Asociere cât mai curând, astfel încât Parlamentul Republicii Moldova să reuşească ratificarea acestuia în perioada actualei legislaturi.

 UPDATE 12.06: Astăzi, în ajunul parafării Acordului de Asociere cu UE, la Vilnius are loc Forumul Parteneriatului Estic. La eveniment participă ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

Ministrul de Externe Natalia Gherman îşi pune semnătura pe fiecare din cele 1.300 de pagini ale Acordului, iar procedura va dura cam trei ore.

Alături de oficialii moldoveni sunt şi negociatorii şefi din partea UE este vorba şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand, şi negociatorul şef asupra creării Zonei de Comerţ Liber din partea Comisiei Europene, Luc Devigne.

Tatiana Cazacu, şef adjunct al Serviciului comunicare şi relaţii cu mass-media al Guvernului, a comunicat pentru IPN că aceasta este partea tehnică a parafării, iar ultimele parafe vor fi puse de către premierul Iurie Leancă şi de către înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton.

Acord de asociere

FOTO: Delegaţia Republicii Moldova împreună cu negociatorii şefi din partea Uniunii Europene şi fostul Ambasador al UE la Chişinău Dirk Schuebel

Moldovenii vor avea posibilitatea să urmărească în direct Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.  Postul public de televiziune Moldova 1 va difuza pe post pe 29 noiembrie, de la  09.10 până la ora 14.00, ediţia specială „Summitul de la Vilnius“, cu declaraţii oficiale şi intervenţii în direct de la summit. Între ora 15.00 şi 15.30 este preconizată transmiterea conferinţei de presă a premierului Iurie Leancă.

Parafere

FOTO: Ministrul de Externe al Republicii Moldova Natalia Gherman semnează fiecare din cele peste 900 de pagini ale Acordului de Asociere

Citeşte şi:

Preşedintele Republicii Moldova către cetăţeni, în ajunul summitului de la Vilnius: „A venit timpul să ne desprindem de fantomele trecutului“

În cadrul unui discurs, la postul public de televiziune Moldova 1, în ajunul summitului de la Vilnius, preşedintele Nicolae Timofti a adresat un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova. Şeful statului a declarat că acest eveniment „marchează o cotitură în destinul ţării noastre“ şi că speră ca în 2014 să fie luată decizia care ne va permite să călătorim fără vize în Uniunea Europeană.

VIDEO Mizele României în Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană şi profesorul universitar Dan Dungaciu au intrat în dialog cu jurnaliştii „Adevărul” şi cu cititorii adevarul.ro pentru a explica mizele Summitului Parteneriatul Estic, care va avea loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius.

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.

José Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, mesaj comun: „Summitul de la Vilnius îşi propune să realizeze progrese însemnate pentru Moldova şi Georgia“

În preajma summitului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, semnează un articol comun în care vorbesc despre importanţa Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE îşi apropie ţările din vecinătatea estică.

Acordul de Asociere cu UE, o şansă istorică pentru Moldova

Pe 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Fără îndoială, va fi un moment istoric ce va marca destinul nostru pentru mulţi ani de acum încolo. Ţara noastră va face un pas ferm pe calea afirmării sale ca stat democratic, prosper, modern şi suveran în parteneriat cu UE.

Ce înseamnă liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Dialogul dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care călătoresc în spaţiul comunitar a fost lansat în iunie 2010. În ianuarie 2011, comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, a prezentat, la Chişinău, Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, aprobat de statele-membre ale UE. Vezi în ce constă liberalizarea regimului de vize cu UE, pentru cetăţenii moldoveni.

Monica Macovei: „Republica Moldova merită şi trebuie să primească în 2014 un regim liber de circulaţie în UE“

Europarlamentara a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să asigure Republicii Moldova proiecte de interconectare la infrastructura de transport a energiei electrice, a gazelor naturale şi a coridoarelor de transport terestru europene, prin România, singurul stat membru UE vecin cu Republica Moldova. 

Ce aşteptări are Chişinăul de la summitul de la Vilnius

Dacă unii experţi în politică externă vorbesc despre un eşec al UE la Vilnius, asta după ce Ucraina a anunţat joia trecută că renunţă la parcursul său european, alţii cred că Chişinăul va fi lăudat pentru evoluţiile din ultimul timp. Potrivit unui proiect de declaraţie a summitului de la Vilnius, ţările membre UE vor saluta progresele înregistrate de Republica Moldova şi Georgia, dar nu le vor oferi nicio perspectivă de aderare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite