Preşedintele Republicii Moldova către cetăţeni, în ajunul summitului de la Vilnius: „A venit timpul să ne desprindem de fantomele trecutului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova FOTO: Arhivă
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova FOTO: Arhivă

În cadrul unui discurs, la postul public de televiziune Moldova 1, în ajunul summitului de la Vilnius, preşedintele Nicolae Timofti a adresat un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova. Şeful statului a declarat că acest eveniment „marchează o cotitură în destinul ţării noastre“ şi că speră ca în 2014 să fie luată decizia care ne va permite să călătorim fără vize în Uniunea Europeană.

Momentul Vilnius, Summitul Parteneriatului Estic, pe care l-am aşteptat cu nerăbdare în ultima perioadă, este pe punctul de a se produce. La Vilnius vom parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, stabilind astfel premisele pentru o decisivă legătură politică şi economică cu spaţiul european.

Acest eveniment marchează o cotitură în destinul ţării noastre şi înseamnă că nu mai suntem singuri în năzuinţele noastre, în dorinţa de a trăi mai bine într-o societate civilizată şi prosperă. Ne alăturăm unui spaţiu al păcii, siguranţei şi prosperităţii, în care oamenii sunt solidari unii cu alţii, iar statele comunitare îşi ajută partenerii să facă faţă celor mai dificile provocări. Ne amintim de reacţia promptă de susţinere a Comisiei Europene la impasul în care s-a pomenit în această toamnă industria noastră vinicolă.

În ultimii ani, Occidentul a ajutat enorm Republica Moldova, prin proiecte de reformare a instituţiilor şi de infrastructură în diverse domenii. Aşa au putut fi dezvoltate în ţara noastră numeroase noi lucrări de utilitate publică: drumuri, reţele termice, de apă şi canalizare, sisteme de irigare, şcoli, grădiniţe, spitale, centre sociale şi de cultură, servicii publice moderne. Şi mai multe rezultate ale asocierii cu Uniunea Europeană se vor vedea în timp.

Sperăm ca anul viitor să fie luată decizia care ne va permite să călătorim fără vize în Uniunea Europeană şi astfel să ne bucurăm şi noi de unul dintre drepturile de bază ale omului, acela de liberă circulaţie.

Privim cu încredere în viitor la posibilitatea ca, având sprijinul Uniunii Europene, să ne putem organiza viaţa mai bine, să ne reformăm instituţiile, să ne modernizăm agricultura şi întreaga economie, să asigurăm respectarea drepturilor omului.

Vreau să subliniez că de aceste realizări vor beneficia toţi cetăţenii ţării noastre, indiferent de zona în care locuiesc, de apartenenţa etnică, de vederile politice pe care le au şi de starea lor socială. Dar pentru ca să obţinem traiul râvnit, trebuie să fim uniţi şi să credem în şansa de a face din Republica Moldova o ţară cu adevărat europeană.

Transformările impresionante, prin care au trecut statele din fostul bloc comunist, care au aderat la spaţiul comunitar, ne întăresc în convingerea că mergem pe un drum corect.

Dar am urmărit cu toţii încercările din ultima vreme ale unor forţe politice, care nu cred că doresc binele acestei ţări, de a submina cursul european pe care ni l-am ales. Vreau să le spun acestor lideri care nesocotesc voinţa poporului de a merge în Europa, că societatea noastră s-a maturizat îndeajuns ca să înţeleagă că a venit timpul să ne desprindem de fantomele înşelătoare ale trecutului şi că locul nostru este printre ţările civilizate.

Nu am iluzia că binele va veni peste noapte, că mâine ne vom trezi în altă ţară.Avem încă multe de făcut: să stârpim corupţia, să punem pe baze solide instituţiile publice, să dezvoltăm producerea şi comerţul. Dar cu efortul nostru şi cu sprijinul prietenilor europeni, aceste sarcini vor fi îndeplinite, poate mai repede decât ni se pare acum. Important este că avem o viziune şi că ni se întinde o mână.

Dragi compatrioţi,

Încheierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este o realizare care vă aparţine. Este expresia voinţei şi muncii Dumneavoastră de zi cu zi. Diplomaţia noastră şi întreaga coaliţie politică pro-europeană doar a pus în practică voinţa Dumneavoastră. Am venit astăzi în faţa Dumneavoastră să vă mulţumesc încă o dată pentru alegerea pro-europeană pe care aţi făcut-o. O alegere care trebuie menţinută, spre binele nostru, al tuturor.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite