Natalia Gavriliţa dă asigurări că Rusia nu va ataca R. Moldova: Suntem o ţară neutră

0
0
Gavrilita
Natalia Gavrilita gov.md

Republica Moldova nu ar rezista mult f─âr─â sprijin occidental ├«n cazul unei agresiuni ruse┼čti, ├«ns─â ├«n acest moment nu exist─â un risc iminent al extinderii r─âzboiului din Ucraina ├«n Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul st├óng al Nistrului, a declarat premierului Natalia Gavrili┼úa.

├Äntr-un┬áinterviu┬ápentru Radio Europa Liber─â, ┼čefa executivului a men┼úionat c─â o decizie ruseasc─â privind extinderea ac┼úiunilor militare este improbabil─â pentru c─â Republica Moldova este o ┼úar─â neutr─â, care ÔÇ×nu ┼či-a dorit niciodat─â ┼či nu a f─âcut eforturi pentru aderarea la NATOÔÇŁ, transmite IPN.

ÔÇ×Avem 71 de zile de un r─âzboi injust, care a adus consecin┼úe numeroase ├«n toat─â regiunea ┼či chiar pe tot globul. La moment, noi sim┼úim cel mai mult consecin┼úele economice, antreprenorii no┼čtri au trebuit s─â-┼či reorienteze comer┼úul, vedem r├ónduri mari de camioane la punctele de trecere a frontierei cu Rom├ónia, inclusiv comer┼úul din Ucraina acum trece prin punctele de trecere a frontierei Rom├óniei, avem acest val de refugia┼úi, peste 90 de mii de refugia┼úi ├«nc─â se afl─â ├«n Moldova. Oamenii nu se simt ├«n siguran┼ú─â, este o oarecare nelini┼čte, o oarecare nesiguran┼ú─â ┼či toat─â lumea se ├«ntreab─â care sunt riscurile, merit─â s─â mai r─âm├ón─â, merit─â s─â mai investeasc─â ┼či cred c─â acesta este riscul cel mai mareÔÇŁ, afirm─â Natalia Gavrili┼úa.

Potrivit ei, exist─â ├«ngrijor─âri ┼či exist─â riscuri, pentru c─â este regiunea transnistrean─â, o regiune separatist─â, un teritoriu pe care nu-l controleaz─â autorit─â┼úile centrale ┼či unde este o armat─â str─âin─â, armata Rusiei. Este vorba despre una dintre ┼ú─ârile implicate ├«n r─âzboi. ┼×i este evident, spune premierul, c─â aceasta creeaz─â anumite riscuri ┼či din perspectiva Ucrainei, ┼či din perspectiva malului drept.

ÔÇ×├Äns─â vreau s─â asigur cet─â┼úenii c─â la momentul actual analiza noastr─â nu arat─â riscuri iminente de extindere a r─âzboiului pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe malul drept, fie pe malul st├óng. ┼×i vreau s─â facem un exerci┼úiu ┼či s─â ne g├óndim ce ar ├«nsemna ├«n plan global extinderea ac┼úiunilor militare sau a r─âzboiului pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dac─â este teritoriu necontrolat. Aceasta ar ├«nsemna c─â ├«n r─âzboi este implicat─â o ┼úar─â neutr─â, care niciodat─â nu ┼či-a dorit ┼či nu a f─âcut eforturi pentru aderarea la NATO. ┼×i g├óndi┼úi-v─â la opinia public─â european─â, ce s-ar ├«nt├ómpla, care ar fi reac┼úiile, noi avem ┼či un num─âr mare de cet─â┼úeni cu dubl─â cet─â┼úenie ┼či au cet─â┼úenia Rom├óniei, un stat membru UE, un stat membru NATO, deci toat─â lumea ne ajut─â s─â urm─ârim cu aten┼úie aceast─â situa┼úieÔÇŁ, explic─â ┼čefa executivului.

Gavrili┼úa a mai spus c─â Guvernul ├«ntreprinde toate eforturile diplomatice pentru ca situa┼úia s─â r─âm├ón─â calm─â ┼či s─â nu permit─â escaladarea ac┼úiunilor militare pe teritoriul Republicii Moldova.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite