Munteanu: Ministerul Mediului a fost unul dintre cei mai proşti donatori de acte legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munteanu a declarat că în toate ţările europene denumirea instituţiei este Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor, în Republica Moldova erau toate dimensiunile, în afară de păduri. FOTO: Arhiva Adevărul
Munteanu a declarat că în toate ţările europene denumirea instituţiei este Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor, în Republica Moldova erau toate dimensiunile, în afară de păduri. FOTO: Arhiva Adevărul

Actualul ministru al mediului, ex-deputatul Valeriu Munteanu, susţine că Ministerul Mediului, în ultimii 6 ani, a fost unul dintre cei mai proşti donatori de acte legislative către Parlament şi, respectiv, de acte normative, către Guvern. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Munteanu a declarat că acest lucru s-a întâmplat pe motiv că au existat oameni care au avut o frică cronică de Parlament, transmite IPN.

„Este unicul domeniu unde strategia de mediu nu a fost adoptată prin legea Parlamentului, ci doar prin hotărâre de guvern pentru anumite chiţibuşuri, că cineva nu se împăca, că cineva avea o frică de Violeta Ivanov (n.r. deputat PCRM, ex-ministru al ecologiei) sau altceva. Nu există în Parlamentul Republicii Moldova oameni care nu pot să înţeleagă imperativele acestui domeniu sau ale altui domeniu”, a menţionat Valeriu Munteanu.

Ministrul a precizat că aceste lucruri s-au făcut intenţionat, ca să se lase porţi deschise, inclusiv din opoziţie. „ Există poate 10-20 de oameni în Parlamentul Republicii Moldova care primesc soldă de la Federaţia Rusă şi le e în cot lor de ce se întâmplă în Republica Moldova. În rest, oamenii înţeleg. Exemplul cel mai elocvent este re-subordonarea Moldsilva, exerciţiu pe care l-am făcut în două zile în Parlament”, a notat ministrul.

Valeriu Munteanu a declarat că în toate ţările europene, fără excepţie, inclusiv în România, denumirea instituţiei este Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor, în Republica Moldova erau toate dimensiunile, în afară de păduri. În opinia sa, acest lucru se întâmplă pentru că existau interese foarte mari pentru a nu privi acest domeniu forestier ca mediu, ca protecţie a mediului, ci ca un domeniu economic.

„Există un document, puteţi să-l deschideţi foarte uşor, documentul pe care l-au prezentat partenerii europeni în prima zi de activitate a Guvernului Gaburici, în care sunt nişte recomandări ce trebuie să facem, astfel încât să fim credibili să putem accesa în continuare instrumente financiare pe care vrem să le accesăm. Şi la domeniul forestier e scris în felul următor: „expertiză europeană” şi nimeni nu neagă acest lucru, că Moldsilva raportează în tot anul tăieri de 400 de mii de metri cubi de lemn, iar consumul efectiv în Republica Moldova este de 1 milion 100 de mii, document scris, semnat, conştientizat şi toată lumea înţelege. Respectiv, se taie 400 de mii, se fură alte 700 de mii. Toată lumea ştie”, a mai spus ministrul.

Întrebat cine le fură,  Valeriu Munteanu a răspuns că sistemul – „de la pădurar până la clasa politică, care a acoperit acest lucru şi care a permis ca să existe statu-quo-ul acesta”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite