Apa din Nistru a scăzut până aproape de nivelul critic
0Nivelul apei în râul Nistru a scăzut în ultimele două luni cu aproape 3 metri şi jumătate. Acesta a ajuns la 8,4 metri, nivelul critic fiind de 8,3 metri. Reprezentanţii ministerului Mediului spun, totuşi, că nu există motive de a fi declarată stare excepţională.
Responsabilii de la Ministerul Mediului spun că scăderea nivelului apei în perioada de secetă este un fenomen obişnuit.
Într-un comunicat de presă remis de instituţie se menţionează că, de la începutul lunii iulie, debitul de apă în Nistru constituie 130-140 de metri cubi/sec. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la data de 6 august debitul fluviului Nistru la Dubăsari era de 131 de metri cubi/sec. Volumul de apă, până la nivelul de retenţie, este suficient pentru a menţine debitul ecologic constant al Nistrului, în aval, pe o perioadă de o săptămână. Astfel, nu există pericolul să fie sistată activitatea prizei de apă de la Vadul lui Vodă, care alimentează municipiul Chişinău cu apă potabilă, transmite IPN.
La fel, Agenţia „Apele Moldovei” s-a adresat către conducerea Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina în vederea examinării posibilităţii de majorare a debitului de apă în Nistru până la valorile de 180-200 de metri cubi /sec., fapt ce ar contribui la redresarea situaţiei create. Rezervele de apă ale lacului de acumulare Dnestrovsk, Ucraina, ar fi suficiente pentru menţinerea debitului Nistrului constant.
În intervalul 3 – 10 august, în râurile şi lacurile din Republica Moldova se atestă secetă hidrologică (cod galben). Efectele negative ale secetei se manifestă prin secarea râurilor mici, fântânilor, scăderea considerabilă a nivelului apei în principalul fluviu al Moldovei - Nistru.