Moţiunea pe numele ministrului de Externe nu a trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Moţiunea simplă înaintă de către deputaţii socialişti împotriva ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, nu a trecut. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, potrivit legislaţiei, moţiunea este considerată ca fiind respinsă din moment ce s-a constatat lipsă de cvorum în plenul Parlamentului. Anunţul s-a făcut când în sală mai rămâneau doar deputaţii socialişti şi cei comunişti, transmite IPN.

Până ca liberal-democraţii să părăsească şedinţa, deputatul Vadim Pistrinciuc a declarat că nu vede oportunitatea examinării acestei moţiuni pentru că informaţiile care ar urma să fie prezentate ar putea purta caracter secret. Liberal-democratul a mai spus că ministrul de externe a prezentat un raport în cadrul Consiliului Suprem al Securitate, la solicitarea preşedintelui, care ar fi putut să împartă cu socialiştii aceste informaţii

Şi deputatul liberal Roman Boţan a declarat că fracţiunea PL consideră inoportună participarea la examinarea moţiunii. Liderul Grupului Popular European, Valeriu Ghileţchi, a declarat că împărtăşeşte îngrijorările enunţate de colegi. Potrivit lui, interesele naţionale trebuie să fie mai presus de interesele politice. Parlamentarul a propus ca aceste dezbateri să se desfăşoare în şedinţă închisă, însă deputaţii din grup au părăsit totuşi sala.

Fracţiunea PDM a anunţat că părăseşte şedinţa ţinând cont de efectele juridice ale lipsei de cvorum.

„Socialiştii caută nod în papură ca să-şi acumuleze balanţă pozitivă”, a spus liderul PCRM Vladimir Voronin, cerând retragerea examinării moţiunii. Comuniştii au rămas în plen şi după ce alte fracţiuni şi-au anunţat plecarea, dar lidera fracţiunii, Inna Şupac, a cerut ca moţiunea să fie examinată cu uşile închise. Propunerea nu a ajuns să fie supusă votului pentru că se constatase lipsa de cvorum.

Deputaţii socialişti au înaintat moţiunea simplă împotriva lui Andrei Galbur în condiţiile în care legislativul nu a susţinut audierea ministrului în plenul Parlamentului în legătură cu decizia de a declara persona non grata în Republica Moldova cinci diplomaţi ruşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite