Moratoriu la reducerea pedepselor condamnaţilor deţinuţi în Moldova în condiţii precare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol sursa shutterstock
FOTO simbol sursa shutterstock

Guvernul instituie, până în luna septembrie, moratoriu asupra aplicării mecanismului de reduce a pedepselor condamnaţilor deţinuţi în condiţii precare, în condiţiile instrumentului compensatoriu. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat la şedinţa de joi, 13 februarie, a Guvernului, transmite IPN.

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a spus că proiectul de lege este o urgenţă, în condiţiile în care în Republica Moldova sunt deţinute în jur de 6.700 de persoane, dintre care peste 5 mii au depus cereri de reducere a pedepselor în condiţiile instrumentului compensatoriu. 

Potrivit ministrului, timp de un an de la implementarea mecanismului, de pe urma acestui instrument au beneficiat peste o mie de deţinuţi. „Ies la libertate persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Ministrul spune că, până în septembrie, va fi evaluat mecanismul, va fi analizat impactul şi va fi luată o decizie cum va fi aplicat acest instrument compensatoriu mai departe, fie va fi  ajustat, fie se va renunţa la el. „Securitatea statului este extrem de importantă. Noi trebuie să ţinem cont că pedeapsa penală, când este fixată de judecător, este fixată în aşa fel încât acel condamnat să fie pregătit pentru a fi reîncadrat în societate”, a mai spus ministatul.

Fadei Nagacevschi a precizat că cererile deţinuţilor care au fost depuse până acum vor fi examinate în condiţiile legislaţiei în care ei au depus cererile.

Săptămâna trecută, în cadrul audierilor desfăşurate de către Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, directorul interimar al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, a spus că judecătorii aplică formule diferite la calcularea termenelor de reducere a detenţiei. În unele decizii, o zi de arest preventiv în condiţii proaste de detenţie echivalează cu reducerea cu două zile a termenului de detenţie, dar sunt şi decizii unde pentru o zi de arest preventiv termenul detenţiei este redus cu trei zile.

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenta şi corupere pasivă, a fost eliberat înainte de termen, în decembrie 2019, după aplicarea mecanismului compensatoriu. Termenul de detenţie i-a fost redus pentru condiţiile degradante în Penitenciarul numărul 13 în care a fost deţinut.

https://www.ipn.md/ro/moratoriu-la-reducerea-pedepselor-condamnatilor-detinuti-in-conditii-precare-7967_1071450.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite