Monica Babuc, despre guvernarea PAS: Se creează un precedent periculos când oamenii sunt eliberaţi pe criterii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Babuc
Monica Babuc

Monica Babuc, preşedintele interimar al Partidului Democrat acuză partidul de guvernare că prin procesul de curăţare a instituţiilor de stat ar crea un precedent periculos când oamenii sunt eliberaţi din funcţii pe criterii politice, notează IPN.

Monica Babuc spune că actuala guvernare ar fi eliberat din funcţii persoane profesioniste doar în baza simpatiilor politice, instituţiile de stat fiind lăsate fără memorie instituţională. De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării neagă că ar fi demis oameni în funcţie de apartenenţa de partid şi cheamă persoanele integre şi profesioniste să se angajeze la stat.

Preşedintele interimar PDM, spune că guvernarea a început o adevărată campanie de epurare a cadrelor în funcţie de apartenenţa politică. Monica Babuc a făcut referire la retorica premierului Natalia Gavriliţa care a menţionat la preluarea mandatului că Executivul îşi propune o „curăţare a sistemului de elemente corupte şi nocive”.

„Când aud că sute de şefi au fost eliberaţi din funcţii, mă ia groaza. Mă întreb, de unde veţi lua în Republica Moldova oameni competenţi care să realizeze actul guvernării? Nu este vorba doar despre proasta salarizare, este vorba şi despre atitudinea faţă de funcţionarul public, despre care se spune că ar fi hoţi, corupţi. Creăm un precedent negativ când oamenii sunt eliberaţi pe criterii politice. Retorica de a-i amesteca pe toţi cu Partidul Democrat şi de a spune că toţi au participat la furtul miliardului este contraproductivă. Dacă un om din PDM este profesionist, nu poate fi taxată întreaga instituţie”, a spus preşedintele interimar PDM, Monica Babuc, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Reprezentanţii guvernării recunosc că deşi există sute de funcţii vacante în diverse instituţii, oamenii refuză să se angajeze la stat. Guvernanţii pun această reticenţă pe seama proastei salarizări în raport cu volumul majorat de muncă.

„Am făcut un apel către societate, diaspora, să se încadreze în câmpul muncii, sunt multe locuri vacante. Noi punem reticenţa oamenilor de a veni să activeze în instituţii de stat pe seama salariilor foarte mici. Oamenii profesionişti sunt angajaţi la etapa actuală la companii, ong-uri cu salarii foarte bune, iar munca la stat nu i-ar permite să-şi păstreze calitatea actuală a vieţii. Dar noi mai facem apel şi la sentimentul de patriotism. Procedeul de dezvoltare a ţării ţine şi de acest aspect, când toţi spun că iubesc Moldova, acum este momentul să pună umărul la construcţia ei”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

În raportul său de activitate la 100 de zile de la preluarea mandatului, premierul Natalia Gavriliţa a indicat la capitolul realizări majorarea pensiilor, scoaterea ţării din izolare internaţională, dar şi curăţarea instituţiilor statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite