Moment potrivit pentru reluarea negocierilor despre Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, a spus că acum este momentul potrivit pentru a relua negocierile în formatul 5+2.

 Oficialul a menţionat că istoriile de succes în soluţionarea conflictului transnistrean constituie, în mod definitiv, o prioritate a preşedinţiei Germaniei la OSCE. Declaraţiile au fost făcute după întrevederea cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.

Cord Meier-Klodt a declarat că în procesul de negocieri trebuie să participe toate părţile cointeresate şi a spus că a întreprins deja vizite la Moscova, Washington şi Bruxelles pentru a stimula reluarea negocierilor.

Oficialul a menţionat că nu speră să soluţioneze un conflict cu o durată de 23 de ani în câteva luni, dar că există posibilităţi de a înregistra progrese în reglementarea acestuia. Potrivit lui Cord Meier-Klodt, acest proces va fi realizat pentru binele oamenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru şi nu pentru procesul în sine. „Este vorba despre comerţul între oameni care nu trebuie să fie limitat, ci să meargă în toate direcţiile, despre transport, despre libertatea de circulaţie, este vorba despre educaţie, indiferent de grafie.”, a spus oficialul.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că au fost discutate ideile şi iniţiativele care ar putea fi desfăşurate pe perioada preşedinţiei Germaniei la OSCE, în reglementarea conflictului transnistrean. Andrian Candu speră că în primăvara acestui an va exista progres în discuţiile cu partea transnistreană şi că vor fi reluate discuţiile în formatul 1+1 şi 5+2. „Considerăm că, la ora actuală, contextul regional şi contextul global sunt de aşa natură ca să ne ajute pe noi să avem o istorie de succes în tot ceea ce înseamnă găsirea soluţiilor şi în conflictul transnistrean.”, a subliniat Andrian Candu. Speakerul a menţionat că discuţiile iniţiale cu partea transnistreană s-ar putea axa pe astfel de subiecte ce ţin de activitatea întreprinderilor din regiune, numerele de înmatriculare pentru maşini, telecomunicaţii, diplome, dosare penale: Ulterior ar fi posibile discuţii referitoare la anumite strategii de reglementare a conflictului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite