Moldoveanul stăpân peste vinuri în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Dragan, preşedintele companiei „Igristîie vina" din Sankt Petersburg, a preluat o fabrică de vinuri din oraşul Toliati. Experţi ruşi citaţi de „Kommersant" evaluează tranzacţia la cinci-zece milioane de dolari, la care se vor adăuga investiţii de alte cinci milioane de dolari.

Tranzacţia realizată la finele săptămânii trecute, prin care „Igristîie vina" a preluat 55% din acţiunile fabricii de vinuri „Rosinka" din Toliati (Rusia), are ca scop extinderea capacităţilor de îmbuteliere a vinurilor ale companiei, dar şi a pieţei de desfacere.

Vasile Dragan, om de afaceri moldovean, a refuzat să dezvăluie valoarea tranzacţiei, dar a precizat pentru „Adevărul" că „fabrica va fi asigurată cu materie primă din Europa Occidentală, pentru că este mai ieftină". „Costurile de transportare din Europa sunt mai mici, decât cele din Republica Moldova, pentru că se efectuează pe cale maritimă", a explicat Vasile Dragan.
Cel mai probabil, materia primă va fi din Spania, unde compania lui Dragan are un important partener de afaceri, care a devenit şi el acţionar la fabrica din Toliati, cu 20% din acţiuni.

15 MĂRCI DE ŞAMPANIE
Preluarea fabricii de vinuri din Toliati, care intră în primii zece producători de vinuri spumante din Rusia de către compania „Igristîie vina", îi va permite lui Dragan să controleze mai mult de 20% din piaţa rusească de acest tip de băuturi. În urma tranzacţiei, „Igristîie vina" va deţine 15 mărci de vinuri spumante, câteva mărci de coniacuri şi de vinuri.
Viorel Chivriga, expert la Institutul IDIS „Viitorul" consideră că autorităţile din Moldova ar trebui să-i ajute pe cetăţenii din diaspora care au afaceri în străinătate. „Aceşti oameni pot deveni pilonii extinderii relaţiilor economice cu partenerii comerciali ai Republicii Moldova. Din păcate, lor nu li se acordă atenţia cuvenită", a declarat Chivirga.Vasile Dragan mai are în proiect crearea unui concern vinicol în care să fie incluse cinci vinării din Republica Moldova şi fabricile de vinuri din Rusia.

Astfel de oameni pot deveni pilonii extinderii relaţiilor cu partenerii comerciali ai Moldova.
Viorel Chivriga
Expert IDIS „Viitorul"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite