Moldova urcă în clasament, dar rămâne în categoria ţărilor cu economie preponderent neliberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Cu un scor de 59,1 puncte din 100 posibile, Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de ţări incluse în clasamentul „Indicele Libertăţii Economice”, elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naţionale, transmite IPN.

Economia moldovenească a înregistrat o creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul trecut, dar rămâne în categoria „mostly unfree”, adică economia a fost preponderent neliberă.

„Ţara noastră a acumulat note mai mari decât în anul trecut la 7 indicatori din 12, inclusiv la capitolele: dreptul de proprietate, eficienţa juridică, libertatea afacerilor, plata taxelor şi altele. În acelaşi timp, Republica Moldova a fost apreciată la nivelul ţărilor din fruntea clasamentului la indicatorul - fiscalitate (92,0 puncte) şi plata taxelor (85,4), domeniu în care economia moldovenească este calificată drept liberă”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Ţările vecine, România şi Ucraina, ocupă locul 42 (68,6 puncte) şi, respectiv, 147 (52,3). Hong Kong (90,2), Singapore (89,4) şi Noua Zeelandă (84.4) sunt considerate ţări cu cele mai libere economii.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite