Ministrul român de Externe: „Parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE sunt vitale pentru viitorul european al Republicii Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României
Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), că pentru viitorul european al Republicii Moldova sunt vitale parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb.

„Sunt vitale pentru viitorul european al Republicii Moldova parafarea Acordului de Asociere (AA) şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) la summit-ul de la Vilnius, precum şi semnarea acestor documente până în toamna anului viitor“, a susţinut ministrul Titus Corlăţean în cadrul discuţiilor dedicate Parteneriatului Estic.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, demnitarul român a subliniat că mesajul european faţă de statele partenere trebuie să fie consistent şi ambiţios, sprijinind parafarea şi semnarea AA/DCFTA cu Georgia. În privinţa Ucrainei, Corlăţean a exprimat susţinere pentru semnarea AA/DCFTA, sub rezerva îndeplinirii de către Kiev a condiţionalităţilor cuprinse în Concluziile CAE din decembrie 2012.

Ministrul afacerilor externe al României, se va afla, astăzi, 19 noiembrie 2013, în vizită la Chişinău. Programul cuprinde primiri la preşedintele Nicolae Timofti şi prim-ministrul Iurie Leancă, precum şi convorbiri cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene. Şeful diplomaţiei române va susţine un discurs pe tema integrării europene a Republicii Moldova la Universitatea Liberă Internaţională din Chişinău.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE al României obiectivul principal al vizitei îl reprezintă discutarea şi convenirea, cu partenerii din Republica Moldova, a măsurilor concrete de sprijin al opţiunii europene a ţării noastre, în contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie), la care Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere (inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor) cu Uniunea Europeană.

În egală măsură, ministrul Titus Corlăţean va reliefa, în întrevederile oficiale, importanţa pe care o prezintă perioada imediat următoare pentru plasarea Republicii Moldova pe un traseu european ireversibil, odată cu ratificarea în cursul anului 2014, de către Parlamentul de la Chişinău, a Acordului de Asociere cu UE, respectiv a Acordului de Liber Schimb.

În acelaşi timp, în cadrul întrevederilor cu oficialii Republicii Moldova, ministrul Titus Corlăţean va discuta calendarul contactelor politice bilaterale pentru anul 2014 şi va analiza stadiul implementării proiectelor de cooperare convenite la nivelul celor două Guverne.

Potrivit MAE român vor fi abordate, totodată, evoluţiile recente şi perspectivele soluţionării politice a dosarului transnistrean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite