Memorandumuri moldo-române în domeniul educaţiei, justiţiei, digitalizării şi apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania si Moldova

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova şi Ministerul Energiei din România au semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii energetice. Documentul prevede stabilirea acţiunilor comune în scopul prevenirii şi gestionării situaţiilor de criză în aprovizionarea cu energie sau cu gaze naturale ale pieţelor respective din România şi din Republica Moldova, transmite IPN.

Părţile vor elabora în termen de şase luni Planul comun de acţiuni şi măsuri de solidaritate în caz de criză energetică.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România au semnat Protocolul privind colaborarea în domeniul învăţământului militar. Documentul, încheiat pentru o perioadă de 10 ani, are drept scop dezvoltarea cooperării în vederea pregătirii personalului militar şi civil din domeniul apărării, prin participarea la programe de studii în instituţiile militare de învăţământ din cele două state.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a semnat cu Ministerul Educaţiei al României Protocolul de colaborare pentru perioada 2022-2026. Prin acest protocol, România va oferi sprijinul în modernizarea sistemului educaţional din Republica Moldova. Totodată, în următorii patru ani, România va putea detaşa anual, cadre didactice, de diferite specializări, pentru a activa în instituţie de învăţământ din Republica Moldova. De asemenea, ambele state vor oferi locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare şi cu sau fără bursă în învăţământul preuniversitar şi superior.

Un alt memorandum urmează să sporească colaborarea în diverse domenii privind transformarea digitală, precum: dezvoltarea serviciilor publice electronice; automatizarea proceselor administrative; interoperabilitatea sistemelor informatice între Moldova şi România; recunoaşterea reciprocă a semnăturilor electronice; implementarea platformelor şi infrastructurilor digitale; securitatea cibernetică; facilitarea investiţiilor şi a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informaţiei.

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, şi omologul său român, Lucian-Nicolae Bode, au semnat o Declaraţie comună privind cooperarea în domeniul afacerilor interne – pentru promovarea iniţiativelor bilaterale privind securitatea statelor şi aprofundarea cooperării în sectoarele prioritare de interes comun. A fost semnat şi Planul de Cooperare în domeniul formării profesionale al Ministerelor Afacerilor Interne din Republica Moldova şi România pentru anul 2022.

Planul de acţiuni în domeniul justiţiei pentru perioada 2022-2024, un alt document semnat astăzi la Chişinău, stabileşte acţiuni comune în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate, precum şi în vederea consolidării statului de drept şi a reformei în domeniul justiţiei, ţinându-se cont de experienţa României în procesul de reformare a justiţiei în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite