Medici: Există riscul apariţiei tuplinii indiene în R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test covid - coronavirus / FOTO Shutterstock

Perioada estivală şi migrarea cetăţenilor dintr-un stat în altul ar putea duce la apariţia tulpinii indiene a coronavirsului în Republica Moldova. Specialiştii avertizează că noua tulpină, care a fost deja identificată în România, este mult mai contagioasă şi mai agresivă în comparaţie cu cea britanică, notează IPN.

Potrivit specialiştilor, numărul redus de cazuri de COVID-19 înregistat în ultima perioadă nu ar trebui să ducă la o relaxare totală a restricţiilor, în condiţiile în care multe state înregistrează o nouă explozie de infectări cu noua tulpină indiană a coronavirusului.

„Avem circulaţia liberă, e perioada estivală, familii întregi pleacă în vacanţe, riscul ca în ţară să fie adusă o nouă tulpină este destul de mare. Tulpina indiană este cu mult mai contagioasă şi complicaţiile bolii sunt mult mai grave. Imunizarea cu vaccinurile pe care le administrăm acum trebuie să fie eficientă şi contra acestei tulpini. Un lucru este cert, nu trebuie să ne relaxăm, pentru că virusul mutează”, a spus Ninel Revenco, una din coordonatorii campaniei de vaccinare, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Specialiştii ANSP spun că gradul sporit de contagiozitate a tulpinii indiene menţine sistemul de sănătate din Republica Moldova în regim de alertă. Medicii recomandă vaccinarea anti-COVID-19 pentru a preveni formele grave ale bolii.

„Cu cât rata de vaccinare va fi mai mare, cu atât riscul de infectare, inclusiv, cu tulpina indiană va fi mai mic. Este cunoscut faptul că tulpina indiană a fost deja depistată în România. În Republica Moldova, imediat ce numărul cazurilor va creşte autorităţile vor reveni la măsurile de carantină. Chiar şi secţiile COVID care au fost închise sunt, în continuare, în stare de alertă”, a spus Veaceslav Guţu, medic ANSP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale rata de vaccinare în rândul populaţiei generale a ajuns la 10,7%, iar cazurile de infectare cu virusul SARS-COV-2 s-au redus cu 35%. Aproape 82% dintre lucrătorii medicali s-au vaccinat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite