Marina Tauber a fost reţinută

0
0
Marina Tauber

Deputata Marina Tauber a fost reţinută pe un termen de 72 ore, a confirmat pentru IPN procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media.

Deputata Partidului Şor, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară. Pentru ridicarea imunităţii au votat inclusiv deputaţii din Partidul Şor, transmite IPN.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a remarcat că pe 19 iulie a fost pornită urmărirea penală împotriva Marinei Tauber pe faptul falsificării raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor pentru semestru întâi al anului 2022, în intenţia de a ascunde din volumul mijloacelor financiare acumulate şi utilizate. Această cauză penală a fost conexată la o altă cauză penală pornită la 21 ianuarie, pe faptul unei bănuieli privind finanţarea ilegală a Partidului Şor şi a campaniei electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie 2021.

Procurorul spune că au fost acumulate suficiente probe care indică asupra faptului că în conţinutul raportului privind gestiunea financiară a partidului, prezentat la CEC, au fost incluse date false. În acea perioadă, partidul ar fi efectuat plăţi către interpreţi din Federaţia Rusă în sumă de 260 de mii de dolari pentru organizarea concertului care urma să aibă loc la 19 iunie la Chişinău. Pentru transportarea participanţilor la protest în PMAN, Partidul a achitat diferitor agenţi economici şi persoane fizice 3,5 milioane de lei. De asemenea, partidul ar achita lunar membrilor săi 100 de mii de euro. Cheltuielile pentru semestrul întâi ar urca la 20,5 milioane de lei.

În luarea sa de cuvânt, deputata Marina Tauber a remarcat că decizia de ridicare a imunităţii este una politică. Colegii săi de partid  au votat  şi ei pentru ridicarea imunităţii întrucât nu se tem şi nu au ce ascunde. Iar faptul că se află acum în Parlament, chiar dacă cunoştea că va fi reţinută, îi demonstrează nevinovăţia. Parlamentara i-a îndemnat pe susţinătorii partidului pe care-l reprezintă „să meargă înainte, să fie mai consolidaţi şi uniţi”.

Cele două hotărâri privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a Marinei Tauber au fost adoptate cu 58 şi, respectiv, 57 de voturi ale deputaţilor. Acestea vor fi remise procurorului general interimar în termen de 3 zile.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reţinut, arestat sau percheziţionat cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă.

Deputata Marina Tauber a venit cu o reacţie pe pagina sa de Facebook.

„Puterea este în agonie, mai ales după ce au văzut rezultatele sondajelor din ultima vreme, care arată că şi-au pierdut jumătate de electorat. Ei văd că PAS scade în sondaje, iar Partidul ŞOR creşte. Şi asta îi face să înnebunească. Iată cum arată justiţia „independentă” din ţara noastră şi „vremurile bune” promise de PAS. Toate aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar istoria recentă a Republicii Moldova arată că toţi cei care au pornit dosare politice la comandă au ajuns la puşcărie”, a scris deputata.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite