Maia Sandu salută hotărârea Curţii Constituţionale prin care este admisă o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută într-un mesaj public hotărârea Curţii Constituţionale din 10 martie 2022, făcută publică pe 15 martie, prin care este admisă o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate.

Şefa statului menţionează că, de astăzi, sistemul de justiţie are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogăţit din activităţi ilegale. Preşedinta precizează totodată că, de acum încolo, confiscarea averii va putea avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deţine averi ilicite nu va putea justifica provenienţa legală a bunurilor.

Prin hotărârea sa, Curtea Constituţională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituţiei ţării, nefiind necesară modificarea Legii Supreme, mai afirmă şefa statului.

„CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituţional naţional la standardele europene privind combaterea corupţiei mari, a spălării banilor şi a îmbogăţirii ilicite. Sistemul de justiţie nu mai poate da vina pe obstacolele legislative şi este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, se mai spune în mesajul transmis de Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite