Maia Sandu: Pentru ca deportările să nu se repete, avem nevoie de democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Pentru ca asemenea tragedii ca deportările staliniste şi cele în lagărele de concentrare naziste să nu se repete, avem nevoie de democraţie şi de stat de drept, care să se afle în serviciul cetăţenilor şi să-i împiedice pe politicieni să se transforme în tirani. Declaraţia a fost făcută de Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, de Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Maia Sandu menţionează că „în această zi, ne amintim de victimele deportărilor staliniste şi cele ale lagărelor de concentrare naziste, de cei care au suferit de pe urma represiunilor politice, au murit în timpul foametei organizate ori au fost exterminaţi pe motive religioase şi de rasă. Zeci de milioane de oameni lipsiţi de libertate, torturaţi şi ucişi doar pentru că s-au pomenit ostaticii unor ideologii pentru care viaţa umană nu avea nicio valoare”.

Potrivit preşedintelui Republicii Moldova, această zi a memoriei trebuie să ne unească şi să ne motiveze să construim o societate în care viaţa umană este valoarea supremă.

Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare a fost instituită în Republica Moldova în august 2019, de Guvernul condus de Maia Sandu. Republica Moldova s-a alăturat, astfel, deciziei Parlamentului European din 2008, care a declarat data de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite