Maia Sandu, despre majorarea salariilor anunţată de Vlad Plahotniuc: „Seamănă foarte mult a campanie electorală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, consideră că reforma salariilor, anunţată de preşedintele Partidului Democrat (PDM), controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, „seamănă foarte mult a campanie electorală”. În opinia ei, dacă există temei de majorare a salariilor, acest lucru trebuia făcut cu mult timp înainte, dar nu cu două luni înainte de campania electorală.

În acest sens, preşedinta PAS e de părere că majorarea salariilor în sectorul bugetar s-ar putea produce, doar că numai pe durata a două luni: „după aia, PDM nu are cum să le plătească”.

„Vreau ca oamenii să înţeleagă, ca să poţi mări salariile, şi salariile trebuie să fie mult mai mari decât promite PDM, ca să poţi să plăteşti aceste salarii sunt necesare mai multe condiţii: să ai relaţii bune cu organizaţiile internaţionale ca să poţi să-ţi asiguri finanţare din exterior. Asta este o sursă importantă care ar putea să contribuie la finanţarea acestor salarii”, a spus Maia Sandu la emisiunea „Adevărul Live” de pe adevarul.ro

Lidera PAS susţine că mai trebuie să ai o economie puternică pentru ca Guvernul să fie în stare să achite majorările de salarii.

„Pentru că salariile se plătesc din impozitele care vin din economie. În situaţia în care tu hărţuieşti mediul de afaceri, se tot închid companii, sau sunt preluate, sau sunt hărţuite şi oamenii pleacă şi îşi deschid afaceri în altă parte, în Italia şi în Germania, cine o să mai plătească impozite, de unde o să mai vină aceşti bani pentru ca să poată fi plătite creşterile salariale. În situaţia în care oamenii pleacă din ţară şi nu mai ai pe cine angaja, că asta e o altă problemă”, a menţionat Maia Sandu.

Potrivit ei, în discuţiile cu angajatorii, aceştia spun că asta lipsa de lucrători devine impedimentul principal în dezvoltarea afacerilor lor. 

„Deci, tu alungi oamenii din ţară, pe deoparte, tu te cerţi cu comunitatea internaţională şi ne laşi pe noi fără bani de la UE şi tu ne spui că o să majorezi salariile?”, a precizat Maia Sandu. 

Referitor la argumentul democraţilor că salariile vor fi majorate ca urmare a creşterii economice, Maia Sandu a declarat: „Dimpotrivă, din câte ştim noi, această guvernare ne-a privat, ne-a lipsit, de câteva sute de milioane de euro, care ar fi putut veni din UE, din cauza comportamentului lor neadecvat”.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 23 octombrie, că Guvernul iniţiază „reforma salarizării”, iar din 1 decembrie 2018, salariile bugetarilor ar urma să crească pentru unele categorii cu 90%. Democratul justifică această reformă prin faptul că economia ţării se află într-o ascensiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite