MAI: Scurgerile de informaţii în presă şi declaraţiile unor politicieni despre locul aflării lui Plahotniuc ar putea afecta grav procedurile de extrădare

0
0
Vlad Plahotniuc pdm.md

Ministerul de Interne a anunţat miercuri, 30 septembrie, că deţine de mai mult timp informaţii despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit Statele Unite şi a traversat frontiera cu Turcia şi România.

MAI a comunicat că Biroul Interpol de la Chişinău a expediat o solicitare oficială, iar la moment aşteaptă un răspuns din partea instituţiilor abilitate din Turcia, prin care să li se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit încă Turcia. 

Potrivit MAI, „din cauza unor declaraţii ale politicienilor şi a informaţiilor apărute în mass-media, acţiunile instituţiilor de drept din ţara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare”. 

„Pentru a nu împiedica acţiunile de identificare şi reţinere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spaţiul public. Astfel, am fost informaţi de autorităţile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar şi României în perioada 7-10 septembrie 2020. Toate aceste informaţii se verifică şi în momentul în care vom avea o claritate, vom veni cu detalii pentru ca opinia publică să cunoască. Astfel, autorităţile moldoveneşti sunt permanent în contact cu partenerii săi din alte ţări şi depun toate eforturile pentru a identifica locul aflării acestuia, în vederea extrădării lui”, se spune într-un comunicat de presă.

Procuratura Generală a confirmat oficial că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în Turcia. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat marţi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităţilor competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Amintim că primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic. Renato Usatîi susţine că Vlad Plahotniuc se află actualmente în oraşul Istanbul, Turcia, unde s-ar simţi în siguranţă. Politicianul a solicitat de la ministrul de Interne, Pavel Voicu, să facă o interpelare către autorităţile din Turcia pentru a informa cetăţenii dacă e veridică informaţia că Plahotniuc s-a refugit în Turcia. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri