Reacția președintei Rep. Moldova după anunțul Marii Britanii cu privire la Plahotniuc și Șor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu susține că Marea Britanie s-a alăturat țărilor care sprijină eforturile anticorupție ale statului moldovean. Președinta a salutat decizia prin care cei doi politicieni fugari au fost incluși pe lista de sancțiuni.

Președinta Rep. Moldova a venit cu o reacție după anunțul autorităților de la Londra. FOTO: Arhivă
Președinta Rep. Moldova a venit cu o reacție după anunțul autorităților de la Londra. FOTO: Arhivă

,,Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Președinta Republicii Moldova a ținut să le mulțumească partenerilor externi pentru sprijinul oferit în lupta cu corupția. 

,,Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a mai menționat Sandu.

Anunț de Ziua Internațională Anticorupție

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, incluși recent pe lista sancțiunilor SUA, s-au ales cu altele impuse de autoritățile de la Londra pentru acte de corupție. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, vineri, când este marcată Ziua Internațională Anticorupție.

,,Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste sancțiuni oferă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt pe tot globul. Este, de asemenea, o dovadă a angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanțarea ilegală”, au precizat reprezentanții misiunii diplomatice. 

În luna octombrie, reprezentanții ambasadei SUA la Chișinău au anunțat că mai multe persoane, între care politicienii fugari, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, au fost incluși în lista sancțiunilor Americii.

,,Vlad Plahotniuc și Ilan Șor se regăsesc și în lista dată. Primul se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari, iar al doilea este complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse”, a spus Natalia Gavrilița, șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău. 

Mai târziu, Plahotniuc a anunțat că va contesta hotărârea SUA în instanță, iar Șor a spus că aceasta nu-l sperie pentru că nu are proprietăți sau conturi peste Ocean. 

Om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc este acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice din Republica Moldova. Dat în urmărire penală, oligarhul este fugar din vara anului 2019, atunci când formațiunea pe care o conducea, PDM, a plecat de la guvernare.

Iar Ilan Șor este la rândul său un om de afaceri și politician care a fugit din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția. Acesta este activ în politică, finanțând din străinătate protestele actuale de la Chișinău prin care speră să ajungă la putere și să scape de dosarele penale deschise pe numele său.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite