Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni. Riscuri şi sfaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni FOTO Adevărul
Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni FOTO Adevărul

Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni pot fi găsite pe siteuri specializate, în cadrul companiilor de recrutare, în cadrul târgurilor locurilor de muncă sau prin intermediul recomandărilor.

Potrivit Biroului Naţional de Statitistică de la Chişinău, în anul 2013, din Republica Moldova au plecat pentru a se stabili cu domiciliului permanent sau temporar în străinătate 2585 de persoane. În anul următor, numărul acestora s-a ridicat la 2.374 de persoane.

Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni. Riscurile muncii la negru

Chiar dacă există mulţi intermediari care promit moldovenilor că le găsesc locuri de muncă în străinătate, autorităţile din Republica Moldova recomandă căutarea indormaţiilor în sursele oficiale şi sigure, în acest sens.

De exemplu, informaţii utile pot fi găsite pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă - www.anofm.md.

Reprezentanţii ANOFM oferă informaţii despre modul de angajare în străinătate, prevederile legislative, dar şi riscurile muncii la negru.

În cadrul unui interviu, directorul Camerei de Licenţiere, Valentin Guznac, declara că licenţa unei agenţii de plasare în câmpul muncii peste hotare se retrage dacă aceasta percepe plăţi de la cetăţeni pentru servicii de mediere. „Îndemn către cititori: Nu achitaţi nicio taxă agenţiilor de angajare peste hotare! Ele nu au dreptul să vă ceară bani în schimbul serviciilor pe care vi le oferă”.

În anii trecuţi, în urma măsurilor desfăşurate de autorităţi mai multe agenţii de turism care ofereau servicii ilegale de plasare în câmpul muncii în străinătate au fost urmărite penal: SRL „Univeda”, SRL „GEO-Paradis”, SRL „Benedax-Grup”, Î.I. „Rotov Grigorii”, SRL „Capturis”, SRL „Vernon-Prim”, SRL „Benidax”, SRL „Eligricon”, SRL „Snolmih”, SRL „Interstroi”, „Proparc-Grup”, SRL „IUSETA-LUX”.

Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni. Migrează legal în UE

Se recomandă să nu plecaţi la muncă prin intermediul firmelor de turism sau a agenţiilor neverificate de dumneavoastră, ca să nu ajungeţi în situaţii de muncă forţată sau de sclavie.

În anul 2010, la Chişinău a fost lansat proiectul Consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova. Este vorba de publicaţia online www.legal-in.eu. Aici puteţi afla cum puteţi emigra legal în Spania, Germania, Ungaria, Italia, Cehia, Suedia, Portugalia sau Franţa. Sau cum puteţi lucra pe termen scurt în Polonia.

De asemenea, puteţi găsi un şir de site-uri care sunt recomandate pentru a căutarea unui loc de muncă în Uniunea Europeană, cum ar fi: http://www.jobsite.com/ şi http://www.topjobs.co.uk/ (pentru munca în Marea Britanie); http://www.bluewaveinternational.com/ (pentru învăţători); http://www.jobsinbrussels.com/ (pentru profesioniştii care cunosc limba engleză) sau http://www.seasonworkers.com/ (pentru lucrări sezoniere) etc.

Portalul Mobilităţii Europene Pentru Ocuparea Forţei De Muncă EURES oferă şi sfaturi cu privire la căutarea unui loc de muncă, dar şi câteva întrebări pe care şi le pun cei care vor să muncească în străinătate.

Locuri de muncă în străinătate pentru moldoveni. Întrebări frecvente

Ce aspecte practice trebuie avute în vedere înainte de a căuta un loc de muncă?

Faptul de a locui sau a lucra în altă ţară europeană poate prezenta anumite obstacole, cum ar fi adaptarea la o nouă cultură, desfăşurarea activităţii într-o limbă străină, familiarizarea cu sisteme fiscale şi de protecţie socială necunoscute. Cel mai bine vă puteţi pregăti prin documentare detaliată despre ţara aleasă. Calităţile personale şi determinarea joacă şi ele un rol în găsirea unui loc de muncă, ca şi calificările dvs. şi cunoştinţele de limbi străine.

Înainte de a începe căutarea de loc de muncă, este important să fiţi conştienţi că găsirea unui loc de muncă în străinătate nu este în mod necesar mai uşoară decât în ţara de origine (rata generală a şomajului este ridicată în Uniunea Europeană). Cu toate acestea, unele sectoare din piaţa europeană a muncii pot oferi posibilităţi deosebite, cum ar fi sectorul turismului şi cel al serviciilor (servicii financiare, consultanţă managerială, sectorul construcţiilor, sectorul IT şi unele segmente din sectorul sanitar), precum şi locurile de muncă sezonieră din agricultură. Trebuie, de asemenea, să nu uitaţi că există diferenţe serioase între posibilităţile de ocupare a forţei de muncă în cadrul Spaţiului Economic European şi că situaţia poate evolua rapid. Mai multe informaţii în legătură cu aceasta se pot găsi în secţiunea „Condiţii de viaţă şi de muncă”.

Cum să încep căutarea?

Următoarele acţiuni vă pot fi de folos în găsirea unui loc de muncă:

- Vizitaţi portalul EURES pentru mobilitatea forţei de muncă, unde veţi găsi posturi vacante, informaţii despre condiţiile de viaţă şi de muncă, informaţii despre piaţa muncii, precum şi link-uri către alte informaţii utile. Tot aici vă puteţi prezenta CV-ul în atenţia angajatorilor potenţiali din întreaga Europă.

- Contactaţi un serviciu local sau regional de ocupare a forţei de muncă pentru asistenţă. Acestea ar putea dispune de un consilier EURES care v-ar putea oferi consultanţă mai personalizată. Consilierul poate analiza ofertele de locuri de muncă din sistemul EURES şi se poate consulta cu consilierii EURES din ţara de destinaţie.

- Citiţi anunţurile de posturi vacante din presa din ţara „gazdă” (principalele biblioteci publice le primesc de obicei în mod regulat). Nu uitaţi că numeroase publicaţii specializate anunţă posturile vacante din anumite domenii profesionale.

- Contactaţi serviciul public de ocupare a forţei de muncă din ţara gazdă, care ar trebui să fie în măsură să vă consilieze. Nu uitaţi că, în calitate de resortisant SEE, aveţi aceleaşi drepturi într-un alt stat membru ca cetăţenii acelui stat. Solicitaţi o întrevedere cu un consilier EURES, care are experienţă în acordarea de asistenţă unor cetăţeni străini.

Aspecte de luat în considerare când se candidează pentru un loc de muncă

Unul dintre cele mai importante elemente este de a afla cum se obţine recunoaşterea calificărilor în ţara „gazdă”. Pentru persoanele cu calificări profesionale, aspectul esenţial este dacă profesia lor este sau nu reglementată. Profesiile reglementate sunt cele permise exclusiv persoanelor care deţin anumite calificări (de exemplu, profesiile de avocat, contabil, profesor, inginer, paramedic, medic, stomatolog, medic veterinar, farmacist, arhitect). Pentru unele dintre aceste profesii s-a stabilit o listă de calificări recunoscute sau echivalente, în timp ce pentru altele echivalenţa este decisă printr-o analiză de la caz la caz, luându-se în considerare durata şi conţinutul cursurilor. Dacă profesia dvs. nu este reglementată, puteţi începe practicarea ei imediat după găsirea unui loc de muncă, dar trebuie să respectaţi toate procedurile eventual aplicabile respectivei profesii în ţara gazdă şi care ar putea fi diferite de cele cu care sunteţi obişnuit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite