Liderii republicii separatiste din stânga Nistrului s-au plâns ambasadorului rus că ucrainenii au înăsprit condiţiile de trecere a frontierei moldo-ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-zisul preşedinte de la Tiraspol Evgheni Şevciuk, secondat de pretinsa ministră de Externe Nina Ştanski, au avut o întrevedere cu Farit Muhametşin, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, în cadrul căruia i-au relatat că cetăţenii ruşi care domiciliază în republica-fantomă au probleme la intrarea în Ucraina.

Potrivit „Ministerului Afacerilor Externe al Transnistriei“, de ieri, 12 martie, serviciul de graniceri al Ucrainei a înăsprit condiţiile de trecere a frontierei, iar unui număr mare de oameni cu vârste între 17 şi 65 de ani le-a fost interzis accesul în ţara vecină, fără careva explicaţii.

Tiraspolul a cerut explicaţii Kievului şi i s-a răsuns că trecerea frontierei se face în regim obişnuit. „Îngrijorarea“ transnistrenilor a fost discutată cu ambasadorul Federaţiei Ruse, pe care Şevciuk „l-a primit în audienţă“ (formulare a aşa-zisului minister - n.r.). În cadrul întrevederii, liderul republicii separatiste a propus ca problema să fie discutată în cadrul unei întâlniri bilaterale la nivelul şefilor de misiuni deplomatice la Chişinău, la care să asiste şi reprezentanţii ţărilor garante, şi în cadrul căreia să fie asigurate libertăţile de circulaţie. Separatişii s-au mai plâns lui Muhametşin că diplomaţii ucraineni le-au refuzat o întrevedere de acest fel.

Ucraina a lansat o operaţiune de fortificare a graniţei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, după ce a primit mai multe semnale şi chiar ameninţări că militarii ruşi din Transnistria ar putea destabiliza situaţia din regiunea Odesa. Verificările minuţioase din ultimele zile ale persoanelor şi maşinilor care traversează graniţa pe segmentul transnistrean au dus la descoperirea unui bărbat, cetăţean al Rusiei, care se îndrepta spre Transnistria, iar în bagajul lui a fost găsită uniforma militară rusească cu epoleţi de căpitan.

Dmitri Tîmciuk, directorul Centrului de cercetări politico-militare de la Kiev, a afirmat anterior că Rusia a redirecţionat anumite unităţi speciale spre Transnistria, în ultimele zile sosind aici câteva sute de militari din trupele de elită. Alţi experţi ucraineni au spus că în republica-fantomă sunt recrutaţi membri în uniunea cazacilor, care vor fi trimişi la Odesa, pretindându-se localnici.

Oficiali UE, dar şi experţi moldoveni au vorbit că regiunea separatistă a Republicii Moldova este următoarea pe lista Moscovei. „Odată ce Federaţia Rusă va continua acţiunile, prin agresiune militară, în regiunea autonomă Crimeea, toate privirile se vor îndrepta spre Transnistria, pentru că, din punct de vedere al retoricii Kremlinului, Transnistria va fi faza a doua a operaţiunii“, a menţionat analistul Viorel Cibotaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite