Licitaţii trucate la achiziţionarea panourilor solare. Patru persoane, reţinute de CNA pentru abuz de putere

0
0

Administratorul Oficiului „Schimbarea climei” şi trei agenţi economici au fost escortaţi la CNA pentru a fi audiaţi de ofiţerii şi procurorii anticorupţie, urmare a percheziţiilor efectuate la domiciliile şi în birourile de serviciu ale acestora în dimineaţa de joi, 12 aprilie.

Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat în cadrul unei cauze penale pornite pe abuz pe putere, exprimat prin trucarea licitaţiilor de achiziţionare şi instalare a sistemelor de producere a energiei regenerabile.

În perioada 2010-2018, de către Oficiul „Schimbarea climei” au fost implementate mai multe proiecte investiţionale de valorificare a surselor de energie regenerabilă.

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au documentat licitaţiile publice din cadrul a două proiecte de acest fel din 2015, privind achiziţionarea lucrărilor de proiectare, livrare şi instalare a sistemelor de generare a energiei electrice cu ajutorul panourilor solare.

S-a constatat că la licitaţii au participat mai multe companii gestionate din umbră de aceiaşi beneficiari, iar câştigător al licitaţiilor a fost desemnat unul şi acelaşi SRL. 

Totodată, s-a stabilit că propunerile erau prezentate după expirarea termenului oficial de depunere a ofertelor, fapt ce denotă formalismul concursului şi înţelegerea prealabilă referitoare la executarea lucrărilor de către agentul economic prestabilit.

Este de menţionat că valoarea totală a celor două proiecte depăşeşte suma de 70.000 de dolari SUA.

Ofiţerii şi procurorii anticorupţie au descins cu percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale celor patru patru bănuiţi, unde au fost găsite documente contabile, devize de cheltuieli, înscrisuri de ciornă, precum şi alte obiecte relevante pentru cauza penală. 

Totodată, au fost ridicaţi purtători de informaţie şi telefoane, prin intermediul cărora ar fi fost coordonate acţiunile infracţionale ale suspecţilor.

Pentru abuz de putere, legislaţia naţională prevede o pedeapsă de până la şase ani de închisoare şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite