Liceul, inaccesibil pentru copiii în scaun rulant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O soluţie pentru elevii care nu se pot deplasa la şcoală ar fi lecţiile predate pe internet FOTO Simbol Adevărul
O soluţie pentru elevii care nu se pot deplasa la şcoală ar fi lecţiile predate pe internet FOTO Simbol Adevărul

Chiar dacă au aceleaşi drepturi ca şi toţi elevii, adolescenţii cu handicap locomotor sunt nevoiţi să înveţe singuri acasă, fără profesori, deoarece nici instruirea la domiciliu, nici cea la distanţă nu sunt reglementate pentru ciclul liceal. Şefii din Educaţie promit că în următoarele zile vor lua o decizie în acest sens.

Puţini dintre copiii cu nevoi speciale reuşesc să-şi continue studiile la liceu. Cauzele sunt multiple: aceştia nu se pot deplasa uşor dintr-o localitate în alta, transportul public nu este adaptat pentru ei, majoritatea instituţiilor de învăţământ nu sunt asigurate cu rampe. Astfel, instruirea la domiciliu rămâne singura modalitatea pentru copii imobilizaţi în cărucioare. Numai că aceasta nu este reglementată şi pentru ciclul liceal, care nu mai e obligatoriu. Aşa se face că cei care doresc să continue studiile sunt nevoiţi să stea acasă. Este şi cazul lui Nicolae Tataru, din satul Năvârneţ, raionul Făleşti.

„Din clasa a V-a până în a IX-a am studiat acasă. Atunci când era timp frumos mă duceam la şcoală. Anul acesta, în şcoala din sat n-au fost suficienţi copii pentru a deschide clasa a X-a, aşa că urma să mă duc la liceul «Mihai Eminescu» din Făleşti“, povesteşte tânărul. Dar această cale spre cunoaştere e prea complicată pentru Nicolae. „Am luat cărţile de la biblioteca din sat şi învăţ de unul singur. Mai vin foştii colegi de clasă şi mă ajută“, ne spune Nicu, care visează să-şi continue studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi să devină tehnician dentar.

Lecţii pe internet

Liliana Nani, responsabilă de studiile la distanţă în cadrul Direcţiei educaţie Făleşti, crede că situaţia lui Nicolae s-ar putea schimba „dacă autorităţile ar dori“. „Ca să ajungă la liceul din Făleşti, băiatul trebuie să parcurgă în fiecare zi 16 kilometri cu autobuzul, care-l va lăsa la Autogară. De acolo el trebuie să se deplaseze până la liceu“, explică funcţionara. Potrivit Lilianei Nani, o soluţie ar fi instruirea la distanţă. „Majoritatea şcolilor au computere conectate la internet, iar copiii - de asemenea. Dar nici acesta aspect nu este reglementat de Minsiterul Educaţiei“, precizează Nani.

După mai multe rugăminţi, la Hânceşti s-au găsit bani

Ceva mai norocos este Alexandru Mladan, din satul Crasnoarmeiscoe, raionul Hânceşti, care-şi continuă studiile liceale la domiciliu. Mama lui, care este profesoară, a bătut pe la toate porţile, ajungând până la minister, iar, în cele din urmă, drepturile copilului ei la educaţie au triumfat.

„La finele clasei a IX-a ne-au asigurat că Alexandru va putea să-şi continue studiile la domiciliu. În luna august însă ne-au spus că nu este posibil. Doar după ce m-am adresat mai multor instituţii ale statului, au decis să ne permită să învăţăm“, spune Diana Mladan, mama băiatului. Alexandru vrea să termine liceul şi să dea la Arheologie şi Istorie Antică.

Dacă nu le oferim copiilor dreptul să termine liceul ca să-şi poată continua studiile la universitate, le închidem toate drumurile în viaţă. Lucia Gavriliţă, expert nediscriminare

Valentina Tonu, şefa Direcţiei educaţie Hânceşti, susţine că au fost identificate resurse financiare pentru a achita salariile profesorilor care se vor deplasa la domiciliul lui Alexandru, pentru a-i preda toate materiile. „Aşteptăm ca Minsiterul Educaţiei să reglementeze instruirea la domiciliu pentru ciclul liceal“, a menţionat Tonu.

„Educaţia este o verigă importantă“

Lucia Gavriliţă, director executiv al Centrului „Speranţa“, ce promovează incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi, spune că vorbim în acest caz de o discriminare. „Educaţia este o verigă importantă în dezvoltarea unei persoane care vrea să se afirme în viaţă. Dacă nu le oferim copiilor dreptul să termine liceul ca să-şi poată continua studiile la universitate, le închidem toate drumurile în viaţă“, spune expertul.

15.000 de copii cu nevoi speciale există în Republica Moldova. Potrivit datelor UNICEF Moldova, aproape 6.000 dintre ei nu au acces la educaţie. 

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne-au asigurat că încearcă să rezolve această problemă. „Cunoaştem cele două cazuri şi încercăm să găsim o soluţie. De la început s-a venit cu ideea de a studia la distanţă, folosind internetul. Nu am reuşit să punem la punct toate aspectele legale aşa că vom merge pe instruirea la domiciliu, cu ajutorul profesorilor. Azi-mâine urmează să fie semnat ordinul de către ministrul Educaţie Maia Sandu“, ne-a spus Valentina Chicu, şefa Direcţiei învăţământ preuniversitar, din cadrul Ministerului Educaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite