Leul moldovenesc continuă să piardă teren în faţa euro şi a dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională a Moldovei. FOTO Arhivă Adevărul
Banca Naţională a Moldovei. FOTO Arhivă Adevărul

Cursul valutar anunţat de Banca Naţională a Moldovei pentru luni 19 ianuarie indică o nouă scădere a leului moldovenesc în faţa principalelor valute occidentale.

Astfel, cursul oficial va fi de 19 lei şi 51 de bani pentru un euro (cu 9 bani mai mult), iar un dolar este cotat la 16 lei şi 86 de bani (în creştere cu 10 bani). De la începutul anului 2015, valoarea dolarului american a crescut cu 1 leu şi 25 de bani moldoveneşti. În aceeaşi perioadă, cursul monedei europene a crescut cu 57 de bani, de la 18 lei şi 96 de bani la 19 lei şi 51 de bani.

Diminuarea exporturilor şi scăderea volumului remitenţelor sunt motivele principale ale devalorizării monedei naţionale din ultimul timp. Concluziile au fost formulate de către doi experţi economişti în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune RTR Moldova, transmite IPN. Ion Tornea, expert economic IDIS „Viitorul", a precizat că în ultimele luni au scăzut masiv remitenţele, acest fapt fiind explicat prin situaţia economică din Federaţia Rusă, dar şi prin expulzarea muncitorilor moldoveni de acolo. O altă cauză este instituirea embargoului rusesc pentru o bună parte dintre produsele agricole moldoveneşti, dar şi faptul că producătorii de la noi încă nu şi-au găsit pieţe noi de desfacere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite