Guvernatorul BNM: Moldovenii pot să-şi facă fără grijă rezerve în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova FOTO: Adevărul
Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova FOTO: Adevărul

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova, Dorin Drăguţanu, îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să-şi facă fără grijă rezerve în monedă naţională, transmite IPN.

Drăguţanu a precizat că cetăţenii Republicii Moldova nu au motive de îngrijorare privind deprecierea leului, subliniind că situaţia actuală nu este similară celei din 1998. „Deşi avem o depreciere de 20% a leului moldovenesc, inflaţia nu este mai mare de cinci la sută. Deci, BNM şi-a atins ţinta şi deprecierea leului nu s-a răsfrânt asupra preţurilor. Pe de altă parte, ritmul de creştere a salariilor este mai mare decât cel al deprecierii leului şi de creştere a  preţurilor”, a declarat guvernatorul.

Drăguţanu a menţionat că şi prin faptul că dobânda băncilor comerciale pentru depozitele în lei moldoveneşti este mai mare decât cea a depozitelor în valute străine, băncile comerciale vor majora în timpul apropiat dobânda pentru depozitele în lei moldoveneşti. Totodată, ratele dobânzilor la depozitele în monedă naţională depăşesc ratele inflaţiei.

Drăguţanu a afirmat că, la începutul anului viitor, o companie internaţională specializată în auditul bancar va efectua, în paralel cu Procuratura Generală, o investigaţie privind Banca de Economii şi Banca Socială, asupra cărora a fost instalat un control special din partea BNM.  „Prin intervenţia noastră am reuşit să păstrăm stabilitatea acestor două bănci. Acuma ele funcţionează în regim normal, doar că nu au dreptul de a oferi credite. Pe la mijlocul lunii ianuarie vom selecta această companie de audit. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat la aceste două bănci, dacă s-a furat din active. Pot să spun cu certitudine că în ultimele două săptămâni ale lunii noiembrie au fost eliberate nejustificat credite enorme, inclusiv pentru acoperirea altor credite. Credite neperformante au fost acordate şi unor agenţi economici din afara ţării. Mai mult, s-a recurs şi la falsificarea bilanţurilor contabile, astfel încât pe hârtie Banca Socială a ajuns cea mai mare bancă din ţară. Făptaşii trebuie identificaţi şi traşi la răspundere”, a explicat Drăguţanu.

Dorin Drăguţanu a anunţat că va forma o comisie specială, coordonată cu Fondul Monetar Internaţional, care se va ocupa cu investigarea fraudelor bancare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite