Legumele crescute pe malul râului Bâc conţin nitraţi şi plumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe feluri de legume crescute pe malul râului Bâc conţin plumb şi au depăşită limita admisibilă de nitraţi. Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, care a prelevat probe în aval de staţia de epurare a municipiului Chişinău şi satul Ţânţăreni, a constatat că apa din râu nu poate fi folosită pentru piscicultură, activităţi de agrement şi irigare, transmite IPN.

În proba de sfeclă roşie investigată nivelul de plumb este depăşit cu 0,04 mg/kg şi conţinutul de nitraţi este depăşit cu 502 mg/kg (de 0,5 ori). În proba de ceapă conţinutul de nitraţi este depăşit cu 6 mg/kg, iar nivelul de plumb este în limitele admisibile. În probele de varză cercetate nu au fost depistate depăşiri ale conţinutului de nitraţi sau plumb.

Conform rezultatelor investigaţiilor efectuate, pe acest segment apa este foarte poluată după parametrii sanitaro-chimici. Totodată, nu s-au constatat depăşiri ale concentraţiilor maximal admisibile la metalele grele nichel, cupru, zinc, cadmiu şi plumb.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică precizează că persoanele fizice pe segmentul dat utilizează contrar legislaţiei naţionale apa poluată în scopuri de irigare. Autorizaţiile de folosire specială a apei nu au fost prezentate.

De asemenea, pentru determinarea plumbului în aerul atmosferic au fost prelevate trei probe paralele. Rezultatul cercetărilor de laborator denotă că nu sunt depăşiri.

În schimb, se atestă depăşiri de valori la conţinutul de metale grele în probele de nămol şi sol din punctele de control. Limita la conţinutul de plumb este depăşită de 1,6 ori. Potrivit ANSP, posibil, pe segmentul „satul Bâc – satul Ţânţăreni” pot fi obiective care prelucrează sau utilizează clandestin în procesul de producere compuşi ai metalelor toxice, fapt care va influenţa şi în continuare poluarea componentelor de mediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite