Lavrov: Regiunea transnistreană are dreptul la activităţi economice externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a precizat că acordurile privind soluţionarea crizei transnistrene au nevoie în prezent de implementare. Acesta pledează pentru evitarea ingerinţelor şi pentru aplicarea unui memorandum privind dreptul Transnistriei la activităţi economice externe, transmite Mediafax.

Referindu-se la poziţia Rusiei privind perspectivele de soluţionare a aşa-numitelor "conflicte îngheţate" din spaţiul postsovietic, Lavrov a dat asigurări că Moscova are un singur plan, respectiv stimularea părţilor să găsească soluţii. "Actorii externi pot ajuta. Mă refer la criza din Nagorno Karabah, la criza transnistreană şi la cea din Ucraina. Este important ca, atunci când părţile ajung la un acord, actorii externi să menţină cu grijă aceste înţelegeri, nu să recurgă la provocări, cum s-a întâmplat în anul 2003" a menţionat Lavrov.

 Un plan de pace iniţiat în anul 2003 de Chişinău şi Tiraspol nu ar fi fost semnat la solicitarea Uniunii Europene. "De atunci, ne confruntăm în continuare cu această criză", a continuat Lavrov.

Lavrov se referă la "Memorandumul Kozak", din 2003, care prevedea crearea unui stat federal moldovean din care să facă parte Transnistria. Planul, o extindere a unui document asemănător din anul 1997, a fost respinsă de preşedintele Republicii Moldova de la acea vreme, Vladimir Voronin, care a argumentat că propunerea intra în contradicţie cu legea fundamentală a ţării.

"În anul 1997, Transnistria şi R.Moldova au semnat un memorandum privind dreptul transnistrenilor la activităţi economice externe. Acest memorandum a funcţionat mult timp. Însă acum nu este aplicat. Probabil este vorba de o tentativă pentru crearea condiţiilor de strangulare economică, cu scopul de a forţa Transnistria să renunţe la poziţia sa corectă. Aceste acorduri trebuie aplicate", a mai precizat Lavrov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite