La cimitir se merge cu ouă roşii, cozonac, tămâie şi rugăciune pentru cei răposaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paştele Blajinilor înseamnă Paştile celor fericiţi, al celor adormiţi. E acelaşi Paşti de acum o săptămână. Doar că de Paşti se serbează cu mielul pascal pe masă, iar de Paştele Blajinilor se merge la cimitir şi se roagă pentru cei răposaţi.

Solicitat de IPN, preotul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chişinău, Petru Storoja, a spus că la cimitir se duce cu lumânări din ceară curată, cu ouă roşii, cozonac, tămâie, agheasmă şi rugăciune pentru răposaţi.

De Paştele Blajinilor, de dimineaţă, creştinii este bine să se roage la biserică pentru cei adormiţi, după care pot merge la cimitir. Acolo, la dorinţă, este chemat preotul la mormânt pentru a face rugăciunea. Este aceeaşi rugăciune care a fost făcută de dimineaţă în biserică. După aceasta se dă de pomană un ou roşu şi cozonac.

Preotul spune că astăzi este profanată tradiţia de a merge la cimitir de Paştele Blajinilor. Cimitirul este „dormitorul” celor adormiţi, unde nu mâncăm, unde totul este curat. Unii însă fac mese copioase. Preotul a chemat creştinii să-i pomenească pe răposaţi cu rugăciune şi milostenie. Cât despre pomeni, acestea se dau celor nevoiaşi. Nu se face schimb de daruri între rude şi prieteni. Răposaţii sunt pomeniţi pe tot parcursul anului. Nu trebuie aşteptat Paştile Blajiilor pentru a merge la cimitir.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite