La Chişinău va fi construită o uzină de producere a hipocloritului de sodiu, utilizat la tratarea apei potabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SA Apă-Canal Chişinău va construi în Republica Moldova prima uzină de producere a hipocloritului de sodiu, utilizat la tratarea apei potabile. În prezent substanţa activă este adusă din România.

Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de săptămâna trecută, două autocamioane ale furnizorului de apă din capitală au rămas blocate în nămeţi în regiunea Buză, scrie IPN. Astfel, furnizorul anunţă că a existat riscul să se revină temporar la tratarea apei cu clor gazos.

Potrivit directorului întreprinderii, Constantin Becciev, proiectul de construcţie a uzinei de producere a hipocloritului de sodiu la Chişinău este una din investiţiile prioritare, susţinute financiar de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii, care au oferit furnizorului de apă un împrumut de 62 de milioane de euro, 14 milioane dintre care sunt sub formă de grant.

Uzina va fi construită la Staţia de tratare a apei din strada Studenţilor, sectorul Râşcani al capitalei. Studiul de fezabilitate a fost elaborat încă în 2012 de către compania franceză Seureca, fiind finanţat de UE.

La sfârşitul săptămânii, reprezentanţii BERD şi BEI şi directorul general al SA Apă-Canal Chişinău vor semna acordurile de garanţie şi susţinere a împrumutului în valoare de 62 milioane de euro, fapt ce va da startul unui amplu program investiţional în domeniul serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare în municipiul Chişinău, cu o durată de circa cinci ani.

Programul de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate în municipiului Chişinău presupune investiţii importante şi la Staţia de Epurare, obiectiv despre care se discută de 15 ani. Urmează să fie implementată o nouă tehnologie de prelucrare a nămolului, care va înlocui tehnologia geo-tuburilor. La fel, vor fi construite obiective ce vor permite producerea biogazului, energiei termice şi electrice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite