Preşedinţii a două bănci europene vin la Chişinău pentru a anunţa noi proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi cel al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), vor efectua o vizită comună la Chişinău ca să-şi confirme sprijinul pentru programul de dezvoltare economică şi reformă pentru Republica Moldova.

Vizita anunţară pentru 5-7 februarie este prima vizită comună într-o ţară în care efectuează operaţiuni BERD şi BEI, pe care o vor face preşedinţii celor două instituţii financiare.

„În discuţiile cu preşedintele Republicii Moldova, cu prim-ministrul şi cu alţi oficialii de rang înalt, preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, şi preşedintele BEI, Werner Hoyer, se vor concentra pe priorităţile economice ale ţării, precum şi pe contribuţia pe care BERD şi BEI o pot face pentru tranziţia Moldovei”, se precizează într-un comunicat al BERD.

Werner Hoyer a declarat că „Moldova este o ţară-cheie pentru angajamentul comun al BERD şi BEI în regiune”. Şeful Băncii Europene pentru Investiţii a exprimat disponibilitatea BEI de a investi în continuare în domeniile prioritare.

Aşteptăm cu nerăbdare continuarea cooperării cu BEI în Republica Moldova pentru atingerea cu autorităţile moldovene a unui grad de integrare economică mai înalt şi pentru armonizarea cu standardele Uniunii Europene, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Oficialul a spus că banca va rămâne angajată să sprijine oamenii din Moldova „în ambiţia lor pentru un viitor european, precum şi autorităţile în implementarea programului de reformare a ţării”.

Preşedinţii BERD şi BEI se vor întâlni la Chişinău cu oficialităţile, dar vor avea, şi discuţii cu parteneri din sectorul privat şi din societatea civilă, iar preşedintele BEI va anunţa un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova.

În timpul vizitei, va fi semnat un acord privind proiectul comun de împrumut pentru modernizarea infrastructurii de apă şi de canalizare din Chişinău.

În ultimii şase ani, BEI şi BERD au finanţat în comun, pe principii de egalitate, nouă proiecte în valoare totală de circa 674 de milioane de euro. Banii au fost investiţi în reabilitarea drumurilor, în dezvoltarea transportului public, modernizarea şi reabilitarea reţelei de transport de energie, precum şi în serviciile de apă.

BERD şi-a început activitatea în Republica Moldova în anul 1992, prin promovarea investiţiilor străine, modernizarea infrastructurii, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi susţinerea instituţiilor financiare. Cu investiţii totale de circa 900 de milioane de euro, BERD se numără printre cei mai mari investitori în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite