Lavrov, deranjat că protestele din Republica Moldova sunt dezaprobate de Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a declarat deranjat că manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova sunt dezaprobate de Occident, iar cele din Georgia sunt susținute.

Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

„Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica, n. red.) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate. Pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din (Republica. n. red.) Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte”, a spus șeful diplomației ruse într-un interviu acordat vineri televiziunii publice ruse, evitând să precizeze că partidul care ogranizează protestele de la Chișinău rostogolește propaganda Moscovei.

Ministrul rus de Externe a oferit totodată unele detalii despre scurta discuţie pe care a avut-o cu secretarul american de stat Antony Blinken în marja reuniunii ministeriale a G20 desfăşurată pe 2 martie în India.

„Am discutat doar despre aceste două teme, nimic mai mult”, a spus Lavrov, referindu-se la securitatea strategică şi Ucraina.

Șeful diplomației ruse a calificat drept „constructivă” și „civilizată” discuția purtată cu Blinken, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, Lavrov a acuzat Statele Unite de faptul că ar fi rupt toate canalele de comunicare cu Rusia.

Potrivit Washingtonului, Blinken i-a cerut lui Lavrov ca Moscova să revină asupra „deciziei iresponsabile” de a-şi suspenda participarea la Tratatul Noul START, ultimul mare acord de dezarmare nucleară încă în vigoare între Rusia şi Statele Unite. De asemenea, șeful diplomației americane i-a transmis omologului său rus ca Moscova să înceteze războiul din Ucraina.

Conform Departamentului de Stat, o altă solicitare a fost eliberarea fostului puşcaş marin american Paul Whelan, încarcerat în Rusia încă din 2018 şi acuzat de spionaj.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, declanșat de Rusia acum un an, Lavrov a susținut joi într-o conferinţă de presă că nu observă nicio dorinţă din partea Kievului de a participa la negocieri substanţiale pentru soluţionarea conflictului. „Deocamdată nu vedem nicio dorinţă din partea vecinilor noştri ucraineni de a începe discuţii serioase”, a spus Lavrov după o întrevedere cu omologul său saudit Faisal Bin Farhan Al Saud.

Mai mult, a amintit Lavrov, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „a emis în septembrie un decret care interzice orice negociere cu Rusia, în timp ce patronii occidentali ai lui Zelenski afirmă constat că Rusia trebuie învinsă pe câmpul de luptă pentru a începe discuţii de pe o poziţie de forţă”. „Judecaţi singuri cât de rezonabile sunt asemenea declaraţii”, a încheiat Lavrov.

Moscova acuză frecvent Kievul că nu dorește discuții de pace, dar ea însăși refuză orice discuție serioasă în acest sens. Președintele Ucrainei a făcut mai multe apeluri de a se întâlni cu omologul său de la Kremlin, dar Vladimir Putin a evitat să le dea curs. În plus, Moscova pretinde să i se recunoască anexarea a patru regiuni ucrainene, cerință respinsă categoric de Kiev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite