KICKBOXING/ Moldova are campioni „inediți" la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un milionar, un DJ -i un sportiv-antrenor din Moldova au urcat pe podium la Campionatul mondial de Kickboxing din Kiev, versiunea WPKA Unul dintre aceşti campioni mondiali este omul de afaceri Vaja Jhashi, care a dat şi banii pentru deplasarea lotului naţional.

Federaţia naţională de oriental kickboxing (FNOKB), deşi nu beneficiază de o finanţare adecvată din partea statului, obţine frecvent victorii importante la turnee europene şi mondiale. Toate performanţele consemnate în ultimul timp de către reprezentanţii acestei probe sunt finanţate, în mare parte, de unul dintre cei mai influenţi om de afaceri moldoveni, Vaja Jhashi, de origine georgiană.

A PLĂTIT 5.000 DE EURO DIN PROPRIUL BUZUNAR

La mondialul din Ucraina au participat şase sportivi moldoveni. Niciunul nu a ratat podiumul de premiere, lotul naţional al Moldovei revenind acasă cu un set total de şapte medalii. Businessmenul Vaja Jhashi, unul dintre liderii selecţionatei tricolorilor, deşi a depăşit vârsta de 40 de ani, a demonstrat nişte lupte spectaculoase şi a devenit campion mondial.

Preşedintele FNOKB, Tudor Gorea, a menţionat că plecarea echipei moldovenilor la Kiev nu ar fi fost posibilă fără implicarea financiară a omului de afaceri. Vaja Jhashi a precizat că a scos din buzunar 5.000 de euro. „Un sportiv sănătos poate avea succese şi în afaceri. Nu am numărat banii pe care i-am cheltuit pentru sport, dar îmi face plăcere să combin sportul şi businessul. Există şi mici diferenţe. Dacă în kickboxing eşti lovit doar în cap, apoi în afaceri primeşti lovituri şi în cap şi la buzunar", a spus Vaja Jhashi, care se antrenează două-trei ore zilnic pe ringul de box.

ZIUA LA SALĂ, NOAPTEA LA DISCO

Maxim Bolotov (26 de ani) este un alt proaspăt campion mondial cu performanţe în mai multe domenii. Antrenat de renumitul kickboxer Eugen Musalimov, sportivul a cucerit două medalii la competiţiile din Kiev (una de aur şi una de argint).

image

Luptătorul este cunoscut atât sportivilor, cât şi melomanilor. „Este omul după-amiezilor. Fiind unul dintre cei mai renumiţi DJ-ei din Moldova. Noaptea este extrem de solicitat în cluburi, după-amiezile se află în sala de antrenamente, iar dimineaţa nu-l dernajaţi fiindcă doarme", a afirmat Musalimov.

DJ Maxim Bolotov (anterior DJ Bolt) mixează în prestigioasele cluburi „Sargon", „Studio", „Flamingo" şi altele. În 2010 şi-a lansat şi propriul CD, intitulat „Future Sound". Sportivul este de asemenea campion al Europei la taekwondo şi al Moldovei la kickboxing.

Cu medalii de bronz au revenit de la Kiev experimentatul Eugen Musalimov şi discipolii săi Eugen Fratea şi Anisim Bortă. Campionatul a întrunit circa 800 de sportivi din 50 de ţări.

VAJA JHASHI, LIDER ȘI ÎN AFACERI

Puţin cunoscut publicului larg, Vaja Jhashi administra în 2010 compania cu cea mai mare capacitate de depozitare a cerealelor din Moldova, dar şi singurul terminal de transbordare a cerealelor, inaugurat cu un an mai înainte, în Portul Internaţional Giurgiuleşti.

image

„VOI LUPTA PÂNĂ LA 60-70 DE ANI"

Cel mai cunoscut din trioul campionilor de la Kiev este Ion Şoltoianu. Sportivul în vârstă de 43 de ani a evoluat impecabil la turneul din Ucraina şi a obţinut medalia de aur la categoria „veterani". Acesta este al treilea titlu mondial cucerit de performer. „Mă simt frustrat când sunt numit veteran. Simt că am forţe. Cred că voi lupta până la bătrâneţe", a spus Şoltoianu pentru presă. Kickboxerul a mai precizat că luptele la Kiev au fost foarte dure, fiindcă au participat sportivi din spaţiul ex-sovietic, care sunt mai „bătăuşi" decât cei din alte părţi ale lumii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite